IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естествен тен или солариум – кое да предпочетете?

6 юни 2019 06 00

Някои кожи са прекалено чувствителни към UV лъчите

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Вече е юни месец и доста хора отиват на море или се подготвят за предстоящата почивка. И както може би се досещате, жените са онези, които се притесняват твърде много как ще изглеждат на плажа. Те трябва да помислят за банските, с които да изглеждат във форма, кърпата, чантата, джапанките, да си вземат хубави слънчеви очила и красива шапка. Не бива да забравяме и тоалетите и аксесоарите, които ще сменят. Разбира се, всичко трябва да е в тон и за него се обикаля из магазините в последния момент, а цената няма значение.

За да компенсират липсата на грим – на басейна или някой шезлонг на пясъка, много дами ходят на солариум. Обикновено това става няколко дни преди заминаването за почивка. По този начин не само хващат изкуствен тен, но и намаляват риска от първоначалното изгаряне на още непривикналата с по-силните лъчи кожа.

В ходенето на солариум няма нищо лошо, стига да не се прекалява със стоенето и да се спазват няколко принципа. Основното е преди това да определите правилно своя тип кожа и да се информирате за начина на употреба на въпросните машини, с които са обзаведени много салони.

Стоене в солариума според типа кожа

Тип 1 – много светла, пълна с лунички кожа. С такава са по-русолявите хора, със сини очи. Те винаги имат проблеми на плажа, защото кожата им лесно изгаря и се зачервява. Ето защо дерматолозите не препоръчват използването на солариум, независимо какво ви казват в соларното студио.

Тип 2 – хората с руса до кестенява коса, със сини, зелени или сиви очи, имат такава кожа. Тя е светла и също е изпълнена с пигментни петна. Дерматолозите съветват също да се внимава при ходенето на солариум, като стоенето вътре не бива да е повече от 4 минути на първо посещение. При второ ходене времето може да остане същото, като на следващите да се увеличи само с 1 минута.

Източник: IStockphoto

Тип 3 – светлокафява кожа. Най-често хората с тъмноруса, кестенява коса и сини очи имат такава. Те рядко се оплакват от зачервяване и лесно добиват тен. Могат да стоят в солариума за около 4 минути при първи сеанс, като всеки следващ трябва да бъде по 6.

Тип 4 – светлокафява до маслинена кожа без лунички. Хората с тъмнокестенява до черна коса и тъмни очи обикновено притежават такава. Тя почернява още по-лесно, като не се зачервява. При първо посещение са достатъчни 5 минути, а при останалите, времетраенето се увеличава с 2 минути.

Кои са вредите от ултравиолетовите лъчи на солариум?

– състаряват кожата;

– водят до дехидратация и появата на бръчки;

– повишават риска от рак на кожата;

– увреждат ретината на очите.

Ако посещавате солариума с мярка, не забравяйте да използвате специална козметика, която да овлажни кожата след добиването на изкуствения тен. Помислете и за косата си, която също е толкова уязвима.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари