IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да защитите устните от слънцето?

5 юли 2019 09 30

Често не ползваме балсам

IStockphoto

IStockphoto

Лятото е сезонът на почивките. Ако ви предстои ходене на море, сигурно вече сте си купили слънцезащитен крем за тяло. Той ще предпази кожата ви от вредните ултравиолетови лъчи. А взехте ли нещо специално за устните? Може ви 80% от вас ще отговорят с „не“.

Кожата на устните е изключително деликатна и грижата за нея в горещините се подценява. През зимата те са сухи и напукани, което ни кара да ползваме разни балсами, но сега като че ли не се сещаме, че се нуждаем от специализиран продукт.

Слънчевите лъчи, в комбинация със солената вода, вятъра или хлора в басейните, може да увредят вашите устни. Затова както мажете през 2 часа кожата си, трябва да не забравяте и устните.

Една от основните грешки, които хората правят, е че ползват един и същи продукт за предпазване от слънчевите лъчи на лицето и тялото. Първо – вкусът е ужасен и второ – задължително разчитайте на отделен продукт, като балсам например. Той попива по-надълбоко в кожата, хидратира и се задържа там по-дълго време.

Според дерматолога Ноел Шербър, балсамът за устни със слънцезащитен фактор трябва да се нанася по-често, поне на 20-30 минути, за да сте сигурни, че кожата ви няма да изсъхне и изгори.

Как да защитите устните от слънцето?

Факт е, че повечето от нас ползват слънцезащита само по време на почивка. Ако искате да предотвратите риска от поява на рак на кожата, мажете кожата и устните всеки ден. Друго важно нещо е самият фактор на козметиката, на която ще разчитате през този сезон.

Можем ли да хванем тен и със слънцезащита?

Във всички дрогерии и големи вериги за козметика предлагат разнообразие от балсами. Те омекотяват кожата в дълбочина, но за лятото четете внимателно етикетите. Търсете в тях SPF защита. Вземете си по-качествен продукт с висок фактор, за предпочитане с хипоалергенни съставки. Хубаво е и да се ориентирате към такива, които са дерматологично тествани. Така ще се „застраховате“ от евентуални раздразнения, които се получават от контакта между кожата, слънцето и козметиката.

Ок, важно е да имате балсам за устни, а не да ги мажете с козметиката за тяло. Но това не е гаранция, че кожата по тях ще е достатъчно хидратирана. Той винаги трябва да ви е подръка, в джобчето или несесера на плажната чанта. Дори може да си купите два, като единия да държите в дамската.

За да не ближете устните и да се предпазите от сухота, нанасяйте балсам по-често. По-добре те да са мазни и меки, отколкото напукани и болезнени при допир. Също така вечер, след плаж, когато се изкъпете, може да си сложите обикновен балсам, за да може да омекотите допълнително устните. Повторете отново преди лягане за по-добър ефект.

Изпробвано: Слънчеви бани без пигментни петна? Да, има как!

„Ако използвате достатъчно количество от продуктите, не е проблем да доизразходвате миналогодишната си бутилка или балсам. Но ако използвате продукт, който стои в шкафа ви от две или повече години, по-добре го изхвърлете, тъй като е изгубил ефективността си“, казва още д-р Граф. В тази връзка, ако имате стар балсам от миналата година, проверете срока му на годност и се запасете с нов, ако е изтекъл.

Снимки: Istockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

.... ( преди 4 години )