IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Утайка от кафе: Помага ли при целулит?

22 юли 2019 05 50

И как да я използваме

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Целулитът засяга около 80-90% от жените. Той може да се появи навсякъде по тялото, но има тенденция най-често да бъде срещан в области, където има налични мастни тъкани като например седалището и бедрата. Едно от най-добрите домашни средства за премахване на портокаловата кожа по краката е кафето и по-специално утайката от него.

Проучване от 2008 г. установи, че скрабът от кофеин може да намали видимостта на целулита. Това се дължи на факта, че кофеинът може да спомогне за разширяването на кръвоносните съдове и в резултат може да се намали видимостта на целулита. Чрез масажиране на утайката от кафе върху проблемната област, се стимулира притокът на кръв и се стяга кожата. По този начин се активират клетките, които произвеждат колаген, а от друга страна се намалява активността на мастните клетки. В резултат кожата изглежда по-здрава, гладка, чиста и хидратирана.

Кафето също е богато на антиоксиданти, които подобряват тонуса на кожата. Те включват феноли, химикали, които елиминират свободните радикали в тялото. Други предимства на кафето са ексфолиращите ефекти на утайката, които премахват мъртвите кожни клетки и придават на кожата мекота и гладкост. Чрез ексфолирането се намалява видимостта на целулита.

Ако кожата е суха, в кофеиновия скраб може да се добави малко количество кокосово масло или зехтин за хидратиране. Може да се добави също мед, тъй като той притежава антибактериални свойства. За най-добри резултати, скрабът може да се нанася няколко пъти в седмицата. Въпреки това, се смята, че ефектите от локалното лечение в повечето случаи са временни. Затова, за да се премахне целулитът, може да се направи консултация с лекар или дерматолог.

Още за утайката от кафе и как да я използваме при целулит – четете в Puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари