IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е бил ароматът на Клеопатра? Откриха го!

15 август 2019 07 40

Екип от археолози смятат, че са намерили съставките на нейния парфюм

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Клеопатра е един от най-известните владетели на Египет. Живяла през I век пр. н. е., тя се счита за първата световна знаменитост. Името ѝ означава „Бащина слава“, а историята ѝ е вдъхновила множество холивудски филми. Красотата ѝ е това, което впечатлява хората и до днес като тя ѝ помага не само в любовния живот, но и умело да манипулира хората около себе си.

Успява да завземе трона на Египет след като Юлий Цезар убива брат ѝ Птолемей XIII. Тогава тя се омъжва за 10-годишния Птолемей XIV, за да може страната да е по-стабилна. Убива сестра си Арсиноя, за да няма следващи битки за престола, а през 48-47 г. пр. н. е. става любовница на Цезар. От връзката им се ражда син, който обаче не става пряк наследник на баща си.

След смъртта на Цезар, на престола застава Марк Антоний, който кани Клеопатра в Тарс, за да засвидетелства своята лоялност към владетелката на Египет. Според историци, тогава тя се появява с огромен набор от бижута и златни накити.

Роклята ѝ била прозрачна, с което впечатлила своя домакин. Той решил да прекара известно време с нея в Александрия, а години по-късно двамата вече са женени.

Снимка: Reuters

Всичко това е доказано от редица исторически документи, но досега не беше ясно точно какъв парфюм е използвала царицата. Според някои хроникьори, за срещата в Тарс, Клеопатра е искала корабът ѝ да бъде облян с точно определен аромат.

По този начин Марк Антоний ще я усети още отдалече. Това също може да е една от причините, поради които той се влюбил толкова бързо в нея.

Екип от археолози и експерти по парфюмерия са успели да възстановят аромата, който Клеопатра е използвала, пише вестник Таймс. Това е станало след дълги разкопки в обекта Тел-ел-Тимаи, намиращ се северно от Кайро.

Снимка: Pixabay

Учените са от Университета в Хавай, а откритието им е в зона в Древен Египет и градът е известен като Тмуис, основан през 4500 г. пр. н. е. В него можело да се купят най-известните парфюми Мендезийкски и Метопийски.

През 2012-а същият екип открива фабрика, която е била използвана за направата на аромати. Тя е работила някъде през 300 г. пр. н. е. При разкопките са били намерени и шишенца, които обаче не могли да предложат нищо на откривателите си, затова те изследвали остатъка от химикали, за да разберат точно какъв аромат се е съдържал във всяко едно от тях.

Снимка: iStock

Парфюмите се базирали на смирна и смола, която била извлечена от трънливо дърво. То е открито в Африканския рог и на Арабския полуостров. Археолозите добавят кардамон, зехтин и канела. Получават парфюм, който е по-плътен и по-лепкав от днешните. Прилича на зехтина по консистенция и създава силен и траен аромат.

„Това е бил най-ценният парфюм в древния свят“, твърди пред сп. Atlas Obscura Робърт Литман, който е част от екипа. Той признава, че за него е била голяма тръпка да помирише нещо, което никой не е вдишвал от 2000 години. „Може би точно на това е ухаела Клеопатра“, признава той.

Снимка: Pixabay

Веднага обаче се появи и контра на откритието. Според Манди Афте, която е парфюмерист в Калифорния, Клеопатра е имала своя компания за парфюми и трудно някой би могъл да отгатне точния ѝ аромат.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари