fallback
Карите - козметичното чудо на Африка
23 July 2009 13:41Или Ший, както предпочитате. Хидратира великолепно и е направо задължително кожата ви да го усети
Изобщо не го пестете това масло, много е полезно. Снимка: Dreamstime
В далечна, далечна Африка расте едно изключително интересно дърво, което има магически свойства.Това не е началото на някоя приказка, в която се разказва за вълшебни еликсири на живота и младостта. Всъщност това маслодайно дърво е факт, казва се Карите или Ший, а магическите му свойства се олицетворяват чрез маслото, което се добива от неговите орехоподобни ядки.Има огромно приложение в козметиката, заради изключителните си качества. Маслото от ший е богато на витамини А, Е и F. За витамини А и Е вече знаем много, от друга страна последният e супер важен за нормалното състояние на кожата и се съдържа още в зехтина, бадемовото и ленено масло.Заради наличието на този витамин, маслото от Карите силно се препоръчва на хора със суха и изтощена кожа и коса.Освен тях, африканското масло съдържа и тип мазнини, които са богати на витамини и имат хидратиращи свойства, с приложение в производството на сапуни. Маслото от ший съдържа от 7 до 12% от тях, което всъщност надминава много други масла, като например това от авокадо, което съдържа едва 2-6%. Екзотичното масло бързо и лесно попива в кожата и й помага да "диша" (т.е. отпушва порите). Помага и за по-сериозни дерматологични проблеми, като екземи, леки изгаряния, белези, акне, но все пак ако имате по-сериозни оплаквания, знаете - консултациите със специалист са задължителни. Самолечението може само да влоши положението.Богато е на канелена киселина, която действа като естествен слънцезащитен лосион (SPF 6), има противовъзпалителен ефект и възвръща еластичността на кожата.Много е подходящо за подхранване и възстановяване на суха, третирана и изтощена коса, като освен това й придава и страхотен блясък. Затова се съдържа в много балсами за коса.Не е необходимо да го съхранявате в хладилника, но прекалено топлите стаи също не са подходящи, защото се топи много по-лесно от други масла. През лятото, докато си го занесете вкъщи, може и да се размекне, но това не намалява ефективността му. Просто го приберете в хладилника за малко, да се поохлади и втвърди, като от време на време може да го разбърквате. На цвят варира от мръсно бяло до жълтеникаво, като цветът му зависи от начина, по който е рафинирано. За съжаление, трудно може да определите качеството на маслото по неговия цвят, но за сметка на това се знае, че то в никакъв случай не трябва да бъде зелено, прекалено твърдо или прекалено мазно.С времето свойствата му намаляват (примерно до 2-3 години), така че не го оставяйте да седи дълго на рафта, а се възползвайте от него колкото се може по-често.
0 коментара
fallback