IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява кожният фастинг?

23 август 2019 11 00

Полезен или вреден е този нов метод

Снимка: Pixabay

Кожният фастинг е японски метод в отразъл за красота. Той започна да намира все по-голяма популярност в социалните мрежи. Целта му е да ви насърчи да забравите за всякакви козметични продукти за ден или два, позволявайки на кожата ви да се детоксикира и да диша. 

Според експерти, прекалено използване на козметика води до състояния, при които кожата ви започва да се задушава и постепенно да се изсушава. Кожният фастинг е нещо ново, което, според някои дерматолози, може да се окаже доста полезен за здравето на кожата.

Началото

Първоначалната идея на кожният фастинг е била да помогне на хората да забравят за вечерния крем в продължение на седмица или две. Другата цел била отказване на какъвто и да е грим за един ден от седмицата. Причината - това ще нормализира естествените нива на мас в кожата, които са били отслабени или потиснати от постоянното хидратиране с козметични продукти. 

грим

Този метод се противопоставя на вече познатите ни твърдения, според които сухата кожа трябва да се третира с по-хидратиращи продукти преди лягане. Според японските учени, хората трябва да спрат всички козметични продукти за един или два дни. Дерматологът д-р Батул Петел споделя, че повечето потребители не разбират каква е идеята на този метод. 

"Те се отказват напълно от козметиката, което не е целта на кожния фастинг. Забравянето да сложите крем на лицето си за няколко дни може да доведе до сериозни последници. Сред тях са увреждане на кожата, изгаряне, сухота, акне и още много други".

грим

Д-р Петел съветва, че за постигането на хубава кожа, трябва да положите огромни грижи. Добре е да използвате сутрин почистващи лицето продукти, след това може да сложите слънцезащитен крем или крем, който хидратира кожата и предпазва от вредните лъчи, а преди лягане отново слагате нощен крем. Той е много важен за кожата, тъй като помага за възстановяването й. 

Не прекалявайте с "кожната диета"

Както тялото, така и кожата ни, имат нужда от възстановяване и пълното отказване от козметичните продукти е все едно да преминете на диета, която включва само вода. Д-р Петел споделя, че, ако спрете да използвате слънцезащитен крем по време на най-топлите дни, това може да доведе до сериозно изгаряне и дори обриви. 

грим

Нейната колежка, дерматологът д-р Гита Фазалбхой е сългасна, но добавя, че хората трябва да внимават с т.нар. "кожна диета". Според нея, потребителите трябва да намалят използването на козметични продукти, но не и да ги забравят тотално. "Тези, които смятат да изпробват метода, ги съветвам поне да използват слънцезащиен крем или хидратиращ сапун, когато се къпят и мият ръцете си".  

Д-р Сама Рейс е на същото мнение като своите колежки. Тя предлага хората да не изхвърлят цялата гама от козметика у дома, а просто да намалят използването на продукти, които твърде много омазняват кожата. Това запушва порите и може да доведе до поява на черни точки. "Използвайте слънцезащитен крем преди да излезете и изберете един или два крема, но не прекалявайте". 

грим

Като заключение, може да се каже, че скин фастингът е като много строга диета. Тези от вас, които смятат да го пробват, не трябва да забравят, че отказът от козметичните продукти може да доведе до повече проблеми. Решението е да използвате по-малко продукти, но не и да се откажете напълно от тях.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари