IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За сияйна усмивка: Какво трябва да знаем за избелването на зъбите?

15 септември 2019 10 00

Има процедури, които задължително трябва да се спазят

Снимка: Istock

Едва ли има човек, който не иска да притежава снежнобяла усмивка. Освен това белите зъби са знак освен за здраве, също и за благополучие.

Какво обаче трябва да знаем за белите зъби? Вижте мнението на специалистите.

Какво определя цветът на зъбите?

За белотата на зъбите отговаря пигментът, който се съдържа под емайла в слой, наречен дентин. Много хора смятат, че повърхностният слой на зъбите, емайлът, е отговорен за цвета им. Това е грешка. Той има защитна функция – предпазва зъбите от отрицателното въздействие на киселини, отделяни по време на хранене. Също така на повърхността на зъбите може да се натрупа плака, което нарушава естествения цвят на зъбите и насърчава образуването на зъбен камък, но тази плака се отстранява с професионална помощ.

Естественият цвят на зъбите зависи и от цвета на човека. Ако кожата, косата, очите имат много жълто-червен пигмент, тогава е възможно зъбите да имат и по-тъмен нюанс. Понякога е трудно да се определи степента на белота на зъбите, тъй като сянката на кожата на човек влияе върху зрителното възприятие – колкото по-тъмна е кожата на лицето, толкова по-бели са зъбите.

Днес има много различни начини да придадете на зъбите по-светъл нюанс.

Вредно ли е избелването на зъбите?

Има много слухове за вредността на избелването на зъбите. Всъщност, при спазване на всички етапи от процедурата, зъбите стават не само по-бели, но и по-силни, по-малко чувствителни и податливи на кариес.

„Не препоръчвам да избелвате зъбите си до неестествена белота. Естествената здравословна белота не удря окото, но в същото време подчертава усмивката, правейки я сияйна. Преди процедурата винаги избираме желания нюанс на зъбите, като използваме специална цветова скала, която гарантира очаквания резултат“, коментира денталният специалист от канадска клиника Юлия Смирнова пред MarieClaire.

Основният ключ за успешното избелване е спазването на всички инструкции за процедурата. На консултацията специалистът трябва да определи дали избелващата процедура е подходяща за пациента или не, какви могат да бъдат противопоказанията и рисковете, също така подробно разказва за етапите на процедурата и избира желания нюанс на зъбите.

Основни правила за безопасно избелване

На първо място е важно да знаете, че избелването на зъбите може да се извърши само при перфектното състояние на устната кухина – всички зъби трябва да бъдат здрави или лекувани (наличието на пломби, коронки и импланти не е противопоказание), струва си също да обърнете внимание на състоянието на венците.

Необходима стъпка в подготовката за избелване на зъбите е професионалното миене, което премахва плаката, зъбния камък и флуорира и полира зъбите. След това е важно да се вземе курс за укрепване на зъбния емайл с помощта на минерализиращи препарати, които се подбират индивидуално.

Често състоянието на зъбите по време и след избелване зависи от преминаването на тази процедура.

След избелването не забравяйте да спазвате така наречената „бяла диета“ в рамките на 48 часа след избелването. Не приемайте оцветени храни и течности, като червено вино, кафе, шоколад, ягоди и др.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари