IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устата ви изсъхва? Ето какво да направите

18 октомври 2019 15 00

Не пренебрегвайте този сигнал на тялото

Снимка: Pexels

Усещате ли жажда често? Дори след като сте изпили 2-3 чаши вода, устата ви все още пресъхва? Ако това е така, е време да положите допълнителна грижа за нея.

Сухотата в устата се получава, когато произвеждащите слюнка жлези не работят правилно. Няма медицинска диагноза на това състояние, но то може да е симптом на здравословен проблем и не трябва да бъде игнорирано.

Освен това липсата на достатъчно слюнка пречи на правилното храносмилане, гълтане на храна, води до лош дъх, напукани устни, затруднено дишане през устата и т.н.

Ето какво може да опитате у дома и ако не видите подобрение, се консултирайте с лекар:

Увеличете приема на течности

Логичната причина за сухота в устата е дехидратация. При пушачите устата изсъхва по-бързо, така че за тях е повече от задължително да приемат достатъчно течности. Средно един възрастен човек трябва да пие по 2 литра вода на ден. Това е относителна мярка, тъй като при някои хора количеството е по-голямо.

Дъвчете дъвки без захар

Дъвката стимулира слюнкоотделянето и може да увеличи овлажняването в устата, което провокира моментно облекчение при изсъхнала уста.

Гаргара

Гаргарата с топла солена вода също стимулира производството на слюнка. Правете 2 пъти дневно, като в чаша вода сложите 1 ч.л. сол.

Пикантна храна

Още една възможност по естествен начин да увеличите отделянето на слюнка са пикантните храни. Ако не готвите пикантно, може просто да добавите черен пипер, къри или друга подправка, която да овкуси допълнително конкретно ядене.

Лимон

Лимонът е киселина и лесно почиства устата и подобрява дъха. Той също така стимулира производството на слюнка, което е необходимо, когато страда от проблема със сухота в устата. Пийте по една чаша лимонов сок всяка сутрин, може да я овкусите с лъжичка мед.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари