IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хума за красота: Какви са предимствата ѝ?

3 октомври 2019 13 00

Тя има много приложения и всички те подобряват външния ви вид

Снимка: Istockphoto

Искате красива коса и кожа? Тогава се огледайте за маски и продукти с хума или си направете такива сами.

Хумата (глината) от години се използва както в медицината, така и в бюти индустрията и това не е случайно.

Има различни типове глина, които са по-подходящи за типовете кожа и коса, тъй като ключовите им свойства не са съвсем еднакви – детоксикация, ексфолиране, премахване на излишния себум и т.н.

В зависимост от мястото, откъдето тя е извличана, хумата съдържа различни микроелементи и има специфичен цвят.

Бялата глина (каолиновата) е най-разпространената в козметиката, тъй като е много фина и лесно адаптивна към всеки тип кожа. Тя е подходяща за мазна кожа, тъй като намалява себума, ексфолира нежно, балансира pH-то и заглажда.

Глина бентонит се образува от вулканичен прах и тя е експерт в извличането на токсините от кожата и премахване на излишната мазнина.

Зелената глина също абсорбира мазнините, стяга порите, подобрява кръвообращението, намалява възпалението, и изравнява тена на кожата.

Червена хума – подобрява кръвообращението и връща свежия вид на сухата кожа. Използва се често за коригиране на торбичките под очите и стягане на кръвоносните съдове.

Съществуват още много цветови разновидности на хумата – розова, синкава, жълтеникава, сиво-зелена и т.н. с нея се повлияват различни дразнения на кожата като пъпки, ухапвания от насекоми, порязвания, сърбеж по кожата, изгаряния, за успокояване на сърбеж от екзема, псориазис, варицела и т.н.

Изключителна ефективност има в комбинация с розова вода и мляко.

Може да си направите домашен пилинг, като смесите хума с глицеринов сапун и начукан на едро бадем.

За блестяща кожа може да я смесите с разбито яйце и лъжица кисело мляко. Разнесете на лицето и задръжте 20 минути.

Хумата е ефективно средство за намаляване на прекомерен загар и пигментация. Добавете малко етерично масло към глината за чиста, гладка и сияйна кожа.

Важно! Не докосвайте смес с хума до нищо метално, за да запази напълно свойствата си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари