IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете при купуване на козметика онлайн?

25 октомври 2019 09 00

Обратната връзка е много важна

IStockphoto

Много е удобно за една жена да отвори конкретен сайт на мобилния или лаптопа, където само с няколко клика да поръча козметиката, от която се нуждае. Така може да си спести нерви и време, което губи в обикаляне из магазините. Но въпросът е какво печели?

Понякога продуктите, които купуваме онлайн, са по-скъпи в сравнение с тези в редовните магазини. Има и случаи, в които някои неща излизат много по-евтино. Каква е причината? Много примери показват, че всичко зависи от качеството. Най-често то е ниско и въпреки това продуктът се продава на твърде завишена цена. Да, но клиентът не знае за това, защото вижда лъскавата реклама.

Проучване на компанията Nielsen показва, че американците харчат над 12 милиарда долара годишно за козметика, която купуват в интернет. В САЩ, както и у нас, онлайн пазарът все още не е строго регулиран и има риск да попаднем на стоки, които да ни причинят здравословни проблеми.

козметика онлайн

IStockphoto

В края на 2018 г. полицията в Лос Анджелис изземва продукти зад над 7000 долара, които са с фалшиви етикети на Urban Decay и Kylie Cosmetics. Те съдържали канцерогенни съединения като арсен.По-рано този месец жена от Калифорния влезе в болница след като бе използвала крем, който съдържа метил живак. Продуктът бил внесен от Мексико.

Именно внасянето на най-различни некачествени продукти на пазара прави огромни печалби за онлайн търговците. Те купуват парфюми, шампоани, кремове и какви ли не други ментета, които продават за оригинали. При тях обаче липсва контролът за качество, който осъществяват големите козметични гиганти.

Някои опаковки могат да съдържат вредни замърсители, които причиняват от сърбеж до изсушаване на кожата, алергична реакция, пърхот, раздразнен скалп и други.

За какво да внимавате, купувайки козметика по интернет?

Ползвайте само сайтове на известни марки и магазини, от които сте пазарували до момента. На тях трябва да има информация за съставките на всеки продукт, както и данни за качеството. Хубаво е да има форма и телефон за обратна връзка.

Не прибягвайте до малки сайтове на дистрибутори. Понякога стоките, които се предлагат там, са по-евтини. Продуктите приличат на оригинала по опаковката, но когато ги получите, ще установите, че се различават значително.

Направете сравнение. Вижте цената на онова, което сте си харесали в конкретен сайт и тази в някой магазин. Ако искате да купите нещо, което е много по-евтино или прекалено по-скъпо отколкото е по принцип, това трябва да ви накара да се откажете.

Проверете за отзиви, макар че и положителните невинаги са гаранция (може да са фалшиви). Ако все пак искате да купите от любимия си шампоан, преди да го сложите в потребителската кошница, проверете дали има отзиви. Много търговци продават и чрез Facebook, където хората могат да оставят коментар за сделката, продукта и това дали са доволни от него.

Най-сигурният вариант да си купите качествена козметика, е да отидете на място и да се запознаете с етикета и мястото на производство. Така ще сте по-сигурни, че купувате нещо по-добро.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари