Италия, сладолед, тайна рецепта на 120 години и мъж, който продължава традициите на рода си....
На една жена й трябва малко, за да се размечтае.
A още по-малко й трябва, за да се зарадва с един (истински) сладолед и приятен разговор за стойностите неща в живота – сладоледът, любовта, ванилията.
С Флавио, който от около година и половина прави сладолед в София по начин, който те кара да се връщаш – в Confetti, в спомените си...
Каква е тайната на сладоледа ти?
Правя го с истински продукти – с истинска захар, плодове, ванилия и шоколад.
Използвам технологията, по която пра-прадядо ми е правел сладолед преди 120 години. Единственото нововъдение е емулгаторът, с който заместваме белтъците заради по-високата безопасност.
Обичам да избирам сам продуктите, които слагаме в сладоледа – плодовете са пресни,а ванилията внасям от Мадагаскар.
...и разбира се, слагам любов във всичко, което правя.
Разкажи повече за семейството си и как ти се озова в София?
Семейството ми е живеело в Северна Италия, която преди век и половина е била много бедна.
Пра-прадядо отива да работи в Румъния, за да има с какво да издържа семейството си и за всяка Коледа се е връщал пеша до Италия.
(изумен поглед от моя страна - бел.авт) Да, пеша, отнемало му е два месеца. Имам негови снимки, изглежда твърд и силен човек.
При едно от прибиранията спира във Виена, където тогава е имало много италианци.
От тях се научава да прави и сладолед и в продължение на 20 години има своя количка в увеселителния парк Пратер.
Синът му отваря първата сладкарница за сладолед, защото не е искал и той да обикаля с количката.
Оттогава моето семейство се занимава с това.
А аз дойдох в София по покана на мой приятел, българин, с когото се запознах във Виена преди години.
Тогава той беше на 18 години и тъкмо беше дошъл да следва. Сладоледът ни му хареса и идваше често.
Десет години по-късно ми се обади и каза: „Флавио, вече можем да правим бизнес“.
Така дойдох тук.
Има ли разлика между вкуса на хората тук и в Австрия?
Има. Тук се харесват всички сладоледи, в които има шоколад, както и ваниловият. Там, свикнали на тези два вида, хората се впечатляват и обичат повече тези с лешници и по-екзотични вкусове.
Във Виена се прави най-хубавия сладолед в света, при това от много време и хората са свикнали с него.
Няколко американски компании, които също предлагат сладолед, се опитаха да пробият, но не успяха, защото техният е различен и не се хареса на виенчани.
Там всяка година предлагаме по 3-4 нови вида, а тук сме още в началото.
Започнахме с основните 12 вида сладолед, като това лято добавихме нов вид - с екзотични плодове, който също много се харесва.
Така ли омайваш жените – със сладолед?
Оо, толкова лесно ли става? Ако е само със сладолед, щеше да е прекрасно.
Правиш ли си сладолед и вкъщи?
Този, който ядеш в момента, няма как да се направи вкъщи. Можеш да изстудиш друг крем, но сместа за сладолед няма как да е в малки количества.
Май няма нужда да питам дали има „нискокалоричен“ сладолед?
За съжаление, няма как. Просто основната съставка е захар. Но пък това е малко удоволствие, което можете да си позволявате от време на време.
Confetti се намира на ул. Граф Игнатиев No4 (до площад Гарибалди), а в галерията можете да видите уникални снимки от магазина за сладолед на прапрадядото на Флавио във Виена.