Кутийка хубави шоколадови бонбони могат да извинят всичко.
Могат да са обяснение в любов, приятелски жест, начин да благодариш на служителите си или начин да запълниш едни вълшебни 25 минути от следобеда си докато четеш исторически роман.
Кутийка хубави шоколадови бонбони може и да са визитката ти, ако се казваш Велика Камбурова и ги произвеждаш сама.
Как се появява идеята
„Просто много обичам шоколад и единствения начин да имам около себе си шоколад през цялото време, беше да си го правя сама, както аз искам“.
Съвсем просто, нали. За това създава Ercrit и започва да прави бонбони сама.
Първата книга с рецепти за ръчно приготвени шоколадови бонбони купува от Франция.
После, с времето, се научава да комбинира съставките сама и сега наистина е заобиколена от бонбони.
Приятелките й разказват, че дори в жабката на колата и на задната седалка винаги има нещо шоколадово.
Как се правят бонбони
Както споменах по-горе, трябва рецепта. Трябват и правилните съставки, качествен шоколад и пълнеж.
Най-често се използва готов шоколад, който се загрява до определена температура, след това се темперира до друга определена температура според вида си (бял, млечен или натурален) и се започва работа.
Важно е температурата да се поддържа една и съща, за да запази шоколада свойствата си да заема различни форми.
В зависимост от вида на пълнежа той или се форматира и после се тунква в шоколад или се дозира в предварително изляти от шоколад форми, след което формата се запечатва отново с шоколад.
Шоколад с чушки и шоколад с анасон
Има всякакви комбинации. Най-екстравагантните за нашия вкус са шоколадът с люти чушки.
Този с мента също не се приема много добре, въпреки че някои от нас биха продали дори биографията на Джони Деп за няколко хубави шоколадови бонбона с ментов аромат.
Клиенти на Велика са няколко посолства и за тях тя прави различни по вкус бонбони, според предпочитанията на всеки народ.
Един от „спорните“ вкусове е този на шоколад с анасон. Веднага поясняваме обаче, че става дума за звездовидния анасон, който не е така силен като другия, от който се прави мастика.
„Хората са традиционалисти и трудно се решават да опитат нови вкусове. Те си харесват млечни бонбони и такива с лешникова паста“, разказва Велика.
В магазина й има не само шоколад, но и непечени бисквити, към които спокойно можете да се пристрастите.
Приготвят се от мед, гранола, овесени ядки, пресни и сушени плодове и семки.
И за да не ни обвините в разваляне на диети, рязко сменяме темата в разговора с Велика.
Синхронното плуване и работата с деца
Велика всъщност е бивша състезателка по синхронно плуване – многократка републиканска шампионка, като член на националния ни отбор е представлявала страната ни на редица международни, европейски и световни първенства.
Плувала е 20 години, била е международен съдия, а сега работи с деца със специални нужди.
Плуването се отразява благотворно на голям кръг заболявания на опорно-двигателната система, както и на някои умствени заболявания.
Макар че прави най-вкусните бонбони на света, Велика е безкомпромисна като треньор.
„Целта е да се научат да се справят сами, да бъдат колкото се може по-независими. С някои дечица имаме чисто физически цели за постигане.
Да развият горната част на тялото си, да речем, ако имат проблеми с краката. Да подобрят координацията си.
При други целта е да комуникират с повече хора, различни от родителите им, да се научат да изпълняват прости команди“.
Сега към шоколадовите бонбони и работата с децата, Велика ще добави още едно чудо – собственото си детенце.
А за още шоколадови вдъхновения вижте в галерията.