IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КариZма рушат предразсъдъци в новия проект Mr. Killer

10 септември 2004 18 58

След една година пауза, най-провокативните български изпълнители- КариZма отново атакуват с амбициозен и съвсем нов проект.

КариZма рушат предразсъдъци в новия проект Mr. Killer

След една година пауза, най-провокативните български изпълнители- КариZма отново атакуват с амбициозен и съвсем нов проект.

Новото парче се казва “Mr. Killer”, а клипът към него е повече от скандален и провокативен, носещ в същото време съвсем конкретно послание.

Проектът е изцяло подчинен на темата за леките наркотици, тяхната превенция и първопричините за употребата им.

Галя и Миро не се притесняват от общественото мнение, според тях важното е да провокираш хората и да ги накараш да се замислят, независимо от начина, по който го правиш.

Партньори на КариZма в този мащабен проект са:
Държавната агенция за закрила на детето
Международна фондация CARE
Start.bg и Киностудия " БОЯНА ФИЛМ", а медийни партньори радио CITY и списание "ЕГОИСТ".

Официалната телевизионна премиера на клипа ще е на 18 септември по bTV в класацията Топ 100.

Tialoto.com публикува първото ексклузивно интервю на Галя и Миро с подробности за целия проект.

КариZма имат нов проект - “Mr. Killer”. Защо избрахте точно това име?

Миро : “Mr. Killer” е най-добрият начин, по който можеш да обясниш и да дадеш определение за дилър на наркотици.

Галя: Най-общо означава нещо, което те убива. Даже такава е и фразата в клипа. “Ти си този, който ме убива, а е толкова красиво”. Защо се случва така? Точно това е въпросът, на който искаме да потърсим отговор, така както и всеки човек трябва да потърси своя собствен отговор.

В такъв случай може да се каже, че новият проект има отношение към предишната песен “Ще избягам ли от теб”?


Галя: Да, може да се каже. Проблемът, с който сме се заели, е пак тясно свързан със социалните проблеми, засегнати в “Ще избягам ли от теб”. Когато взимаш наркотик, той сваля бариерите, които човек има, и показва директно това, което е скрито зад теб - социални задръжки, задръжките от възпитанието и други норми, наложени от обществото или от теб самия.

И когато паднат тези бариери, не се знае кой какво е скрил в себе си. Ако е мил, добър човек, ако обича хората, ако е добре балансиран, той не е заплаха за себе си и за околните – но само ако не е прекалил с наркотиците.

Той получава някакво временно удоволствие, след това може да не иска да го получи отново и всичко трябва да бъде ок. Или да търси рядко това удоволствие и да си вземе своето, все едно да изпиеш чаша фреш.

Проблемът идва, когато един човек има много тайни и скрити неща в себе си и се освобождава от много свои задръжки - тогава може да стигне до пълна анархия. Ето защо наблягаме на факта, че държавата със своите закони пази хората.

Т. е, вие искате по този начин да изпратите послание – “Не”, на дрогата?

Миро : Няма такава дума “не”.

Галя : Всяка забрана е стимул. Всички помним като деца как са ни казвали “Не излизай до късно” и т.н.

Миро : Всяко “не” предизвиква обратната реакция.

Галя : Като при сухия режим - вдига се цената на забраненото нещо и непрекъснато се приема, под всякакви форми. Това придобива игрови характер - дали ще ме хванат..., а забравяш да мислиш дали е добре за теб.

[break]

С кои държавни и обществени организации работихте за осъществяване идеята и клипа ?

Галя : Имахме огромното щастие да привлечем много силни партньори (сред тях са Държавната агенция за закрила на детето и Международна фондация CARE, б.ред.), хора които са повярвали в тази идея, такива, които ги е грижа за това което се случва в тази страна.

Искаме да достигнем до европейско ниво и по този начин да помогнем на държавата в това отношение. Ние обаче подхождаме приятелски, което малко институции си позволяват - повечето са много назидателни. Ние стоим от другата страна, където си приятел на човека и му помагаш.

Защо парчето е на английски- това е голяма изненада?

Галя : Тази фраза - “Mr. Killer” нямаше как да бъде преведена. Колкото и добре да жонглираме с думите, не открихме такъв еквивалент на български, който да звучи добре. И понеже не искахме да правим комбинация между български и английски, решихме, че и без това винаги правим песните първо на английски, да я оставим в английската версия.

В такъв случай, вариант на български на песента няма да бъде правен?

Галя : Ами да. Всичко се обяснява със самия клип.

След успеха на Yurudum на фестивала в Зренянин, Сърбия смятате ли, че “Mr. Killer” може да пробие на чуждите пазари?

Галя : “Yurudum” има успех вече в Гърция, беше издадено в Дания, Швеция, Норвегия, в албум заедно с Таркан, Ищар и др.

Миро : Тази компилация беше на второ място по продажби на пазара в Швеция.

Галя : Ние сме много уверени в това парче. То е хит, красиво е за това вярваме че навсякъде ще има успех.

А смятате ли, че “Mr. Killer” може да има такъв успех ?

Галя : То не е правено с точна такава комерсиална цел.

Миро : Но, определено смятаме, че ще има успех. То е нещо, което смятаме, че се прави за първи път.

Галя : Много сме щастливи, когато правим различни неща. За предишния клип - “Ще избягам ли от теб”, първоначалната идея беше аз да съм булка и да ме венчаят за друго момиче в един клуб тайно. Подобно нещо дотогава не беше снимано в клип. Година след това го направи Мадона на наградите на MTV. Важното за парчето е, че пресъздава живота по истински начин.

Миро : Просто се разказва истината.

Какво беше най-любопитното от снимачния период?

Галя : Понеже самите снимки представляват парти беше странно за снимачния екип, защото им се искаше да бъдат от другата страна, там където е партито. Клипът трябваше да е като в реалити TV. Трудностите идваха от това да се улови момента, защото когато човек е на парти, той е щастлив на момента. Никой следващ момент не прилича на предишния. Този път почиваме на документалистиката. И върху разказите на много различни хора, които сме синтезирали в един общ разказ.

Кой е режисьорът на клипа?

Галя, Миро : Отново Валери Милев. Доверяваме му се тъй като екипа е страхотен.

Има ли изненади и известни лица във видеото?

Миро : Ние не се съобразяваме с очакванията на другите, а правим това, което ни харесва. В този смисъл направихме нещо, което нас лично да ни радва. Има известни лица, но по-голямата част не са известни.

Галя : Имахме щастието да поканим много голяма част от приятелите ни да участват, които ни подкрепиха в нашата идея.

Ако друг път в нашите клипове разказваме чужди истории и е трябвало да влизаме в точно определени образи, то този път решихме да бъдем самите себе си.

Кой се грижи за вашия стайлинг?

Галя : Сами се грижим за всичко. Ако преди сме били музиканти, автори и изпълнители на музиката, то сега сме вече и изпълнителни продуценти, сценаристи и всичко останало. Всяка една от тези функции изисква цяла една гама от хиляди неща, в които трябва да си перфектен.

Каква е собствената формула на КариZма за успех?

Миро : Не прави нещата, защото някой ти казва да ги правиш, а прави онова, което искаш да направиш.

Галя : Аз ще добавя: и ги довеждай до перфекционизъм. Всяка добра идея може да остане само добра идея, но може и да бъде доведена до знанието на всеки един човек и по този начин и той ще се развълнува от това, от което ти си се развълнувал.

Как се справяте със стреса?

Галя : Релаксирам, винаги нося минерална вода в себе си, сутрин ям плод задължително, вечерям не по-късно от 20.00 часа.

Помага ли секса за поддържане на идеална фигура?

Миро : Аз мисля, че човек трябва да прави секс само с хората, с които харесва, и не трябва да се принизява до нещо обикновено и прозаично.

Галя : Въздържанието обогатява. Нахлуват ти много нови мисли в главата, правиш много равносметки за себе си и живота, дори до най-фините елементи. Всяко въздържание е каляване на волята. Аз смятам, че съм силна жена и искам да бъда още по-силна, Обичам да се подлагам да изпитания, за да видя колко добре ще се справя.

Александър Иванов

КоментариКоментари