IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишо Шамара: Никога няма да запиша парче с поп-фолк изпълнител

11 април 2005 10 26

Мишо Шамара е жив, в страхотна форма и няма никакво намерение да емигрира. След като през миналата година събра отново старата си банда Гумени Глави, Мишо е в лека почивка

Мишо Шамара: Никога няма да запиша парче с поп-фолк изпълнител

Мишо Шамара е жив, в страхотна форма и няма никакво намерение да емигрира. След като през миналата година събра отново старата си банда Гумени Глави, Мишо е в лека почивка, “за да удари отново, когато му дойде времето”. Изглежда времето ще дойде съвсем скоро, имайки предвид работата по новите парчета, която не спира. В момента Мишо записва с MC Michael, познат от партитата си в едни от най-сериозните клубове в страната : Червило, Моно, Момо (Варна).

Въпреки че преди няколко дни Мишо получи 10 годишна виза за Щатите, той не смята да се задържа там повече от месец. Причините да замине зад Океана е да види как действат американските му колеги, евентуално да запише парче с някои от тях и, разбира се, не на последно място да проучи възможностите за бизнес. Другата причина да се върне скоро е второто му дете, което се очаква да се роди през септември.

Интервюто се провежда докато обикаляме по улиците на Варна в BMW-то на Мишо. Докато пътувахме с колата му из морската столица, а и преди това по магистралата от София, постоянно ни спираха хора да го помолят за снимка или автограф. Мишо не отказа на никой и с охота се съгласяваше. Въпреки че е едно от най-известните лица в България, Мишо никога не е напускал улицата и никога не се е разделял с приятелите си от квартала. До ден днешен той продължава да се среща с най-обикновени хора в бара си RNB Club.

След като съм изкарали два дни в изучаване на всекидневието му , включващо ранното ставане в 8:30 , за да посети фитнес залата, където тренира и сме прекарали повече от 20 часа заедно – Мишо се държи съвсем естествено пред мен. Доста уморен след тежкия ден, той веднага влиза в кондиция щом диктофонът е включен. Разбира се, започваме с темата за състоянието на рапа в момента.

Устата твърди, че хип-хопът и рапът в България никога няма да са това, което бяха преди 4 години. Каква е формулата рап-изпълнителите да оцелеят – да правят дуети с поп-фолк певци?

Не мисля, че това е формулата. Не мисля ,че рапът е успял да достигне върха преди няколко години. Развитието на хип-хопа е световна тенденция и не че няма възможност да се развива напред, напротив. С някои поп изпълнители може да се направят парчета, но да е рап-поп-фолк в никакъв случай. После поп-фолк феновете те намразват и хип-хоп феновете също. Накрая става една палячовска работа.

Планираш да атакуваш американския пазар, на който конкуренцията е жестока. Каква тактика ще избереш?

Хубаво е да се планира. Но тук планове не могат да се правят. На мен ми е пределно ясно, че нещата не са много розови в моя полза, ако стъпя там, но поне ще опитам.

С кой американски рапър би направил общ проект?

С който имам възможност. Просто нямам шанс да избирам. Естествено няма да направя с Coolio или някой друг шанаджия („циркаджия“ бел. ред.).

Смяташ ли, че българският хип-хоп ще започне да се появява по световните музикални канали?

Няма причина това да не се случи. Човек е толкова голям , колкото са големи мечтите му. Само че не трябва само аз да драпам, а трябва и България да помогне...нямам предвид някакви държавни служители разбира се.... Трябва да си повярваме, че можем.

Стана най-скъпо платеното рекламно лице в България, след като подписа договор за 50 000 евро с американската фирма за храни за мускули "Оптимум Нутришън". Доволни ли са спонсорите?

Мисля че си свърших работата добре. Продължавам да тренирам.

Говорейки за тренировки, трябва да видите залата, където тренира Мишо. Това не е зала за “Лъскави манекенчета”, както се изразявя той, а зала за “истински мъже”. Тя се намира в подземието на старо кино и цялата е окичена с грамоти на фитнес величия, които са излезли от там. Някои от уредите са натоварени със зъбни колела от двигателя на трактор вместо с тежести.

"Истинският мъж не трябва да се бои от нищо. Не трябва да се бои да нацапа ръцете си с грес”, обяснява Мишо, правейки упражнение с едно от зъбните колела.


Какви тренировки правиш и колко време на ден прекарваш във фитнес-залата?

В интерес на истината тренирам през ден, защото в момента чистя. През ден правя аеробни тренировки – колело и преса. Иначе тренирам един ден ръце, един ден гръб, един ден гърди, един ден рамена и ги комбинирам с крака. Продължителността е от 50 мин. до един час и половина, ама става час и половина, когато се заприказвам с някой , иначе най-правилното според мен е да тренирам 40-50 минути.

Имаш много добре тренирано тяло, за кои мускули обаче трябва да влагаш повече усилия и да работиш повече над тях?

На първата част от въпроса: „Имаш много добре тренирано тяло” отговарям със „Да”. Иначе, рамото ми трябва да се надуе още малко, ръцете като за моя ръст предполагам, че са добре, но като цяло трябва да кача малко повече кила. Все още съм някакъв скакауец. Искам да стана малко по-едър.

Кой е твоят треньор? Какъв хранителен режим спазваш, освен приемането на добавките?

Венци Чанев. Всички го знаят. Във Варна той подготвя най-сериозните състезатели. В неговата зала нещата са малко по различни от залите, където тренират само манекенчета. Общо взето там тренират истинските и сериозните хора. Иначе ям шибано пилешко месо. Не мога да го гледам ша му е** м*****. Какво да се прави мразя го, но няма начин.

Сутрин закусвам с една гнусотия, която мога да я кажа на всички. Това е овесени ядки с 4 яйца, обаче двата жълтъка ги махам. Това нещо се бърка и се пече на тефлонов тиган. Става като питка. И това нещо го ям с мед и е „почти много гнусно”. Това е единствения въглехидрат, който приемам през деня, не че съм прекалено стриктен, но се опитвам. И всичко останало е само месо.

Имаш ли някакви точно определени мерки, които трябва да постигнеш?

Ами за мен едни 75 килограма в изчистена форма или 80 мисля че ще са перфектни. Направо ще бъда културяга.

Правиш ли съвместни тренировки с Маги Вълчанова, в качеството й на другото рекламно лице на "Оптимум”?

Не. Тя си е в София, аз съм във Варна. Един път като правихме фотосесия заедно трябваше да я вдигна на ръце... тя между другото е по-висока от мен с около 5-6 глави....и някак си я гепих за гърдата без да искам... и да ти кажа...хубави са й гърдите.

С какви други спортове поддържаш форма, освен с фитнес?

От време на време се занимавам с кикбокс. Играя Counter Strike. ...нали има такъв отбор...нали се води спорт. Друг спорт , който владея е нин-джи-цу. Нощно време обикалям по покривите и правя салта.

Поддържането на добра физическа форма помага ли ти при правенето на музика?

Да, защото като си трениран добре с пръстите можеш да свириш на пиано. Затова пианистите ги карат да правят лицеви опори на пръсти.... майтап си правя.

Не знам дали има някакво значение за музиката. Тя е едната част. Продуктът. Много важна е и опаковката на продукта. Ако сложиш и най-готиния шоколад в обикновено целофанче, като тия опаковки, в които продават локумените вафли, никой няма да го купи.

Както това трябва да се прави да изглежда добре, същото нещо е и с музиката. Все едно да вземеш някой супер талантлив човек, ама да му пуснеш някаква гнусна брада и да го сложиш да води българския Фолк 100 и да искаш после да продава рап...няма как да стане.

Имаш натоварен живот - изпълнител, продуцент, собственик на звукозаписна компания, бизнесмен – как разпускаш от стреса и напрежението?

От време на време получавам стресници (нещо подобно на херпес, но по тялото, бел. ред.). В този момент, ... в точно този момент не знам как да разтоваря. Бих попитал някой как да разтоваря стреса и напрежението, направо съм в критично състояние.

След като се прибрах в София се обадих на Мишо и го попитах дали се е справил от стреса.

Да, нали знаеш...аз винаги ще се оправя някак си.

Кирил Христов

Снимка: Вирджиния рекърдс

КоментариКоментари