IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ъпсурт чупят музикални рекорди и тръгват на фитнес

14 юли 2005 15 25

След издаването на четвъртия си албум “Quattro”, Ъпсурт се оказват една от най-търсените за интервю групи.

Ъпсурт чупят музикални рекорди и тръгват на фитнес

След издаването на четвъртия си албум “Quattro”, Ъпсурт се оказват една от най-търсените за интервю групи.

Новият им диск го забелязвате още в момента, в който влезете в музикален магазин или попътна бензиностанция, най-малкото заради нестандартната опаковка - огромен кафяв плик, в който освен диска има и едно лечебно пакетче “3 в 1”... Е, лечебно в смисъл що се отнася до сутрешното събуждане, а не от ония зелените билки с обратен ефект.

В първия си албум момчетата подаряваха по една цигарена хартийка за феновете, които да я употребят, слушайки “Нон-стоп, нон-стоп индийски коноп, нон – стоп марихуана за белия ми дроб.” Според данните от продажбите, десетки хиляди са се възползвали от подаръка си, купувайки касетката със зелените химни.

Няколко години по-късно Ъпсурт са вече пораснали, текстовете са малко по-социални, но едва ли те самите са се променили много оттогава. На срещата пристигам с мой приятел журналист от известно музикално списание. Трябва да действаме заедно, имайки предвид натоварения график на момчетата.

След малко вече се намираме в колата на Ицо Хазарта, който обещава да ни заведе на ресторант. По пътя се разминаваме със сватбена церемония, Ицо отваря широко прозореца си и се провиква към веселия младоженец :

“Смей се, смей се... Ше видиме дали скоро ше се смееш!“

Следва 25 минути обикаляне на София, накрая се намираме на почти същото място откъдето тръгнахме. През това време вече сме се поотпуснали в колата. Ицо Хазарта, Буч, Венци колегата ми и аз. Интересно е да видите как Ицо Хазарта шофира без ръце, докато пуши дебела цигара от тези, които едва ли продават с бандерол.

Като за късмет, в момента, в който сядаме в китната лятна градинка и пускам диктофона, батерията му свършва. Не мога и да отида да купя нова, защото навън се развихря буря, която скоро превръща квартала в бедствен район. Благодарение на новите технологии, разговорът се записва на мобилен телефон, а компанията ни се премества на закрито, където се опитахме да избягаме от шума на природните бедствия.

Въпреки че темата за кафето е актуална, ние предпочитаме да пийнем по бира, а Венци предлага да не започваме с интервюто, докато не изпием поне по три. Имайки предвид това, което правихме в колата на Хазарта, решавам ,че след три бири може и да не съм в състояние да питам повече, затова стрелям, като ги предупреждавам, че този път въпросите ще са сериозни.

Бихте ли пили кафе с група Каффе?

Ицо Хазарта : Това ли са сериозните въпроси? Я си вземете по едно месце (посочва отрупаната с мезенца чиния.)

Все пак Каффе не ги ли е яд, че им отмъкнахте вероятен спонсор като Нескафе. Не беше ли по-подходящо те да ги рекламират?

ИХ: Те си имат спонсори?

Венци: А бе, ние нас си да гледаме... все пак може би тех требва да ги питате.

ИХ: Цялата работа с Нескафе беше, че преди две години им направихме една реклама, текстът си беше наш, музиката Венци я прави. И се оказа, че впоследствие са им се вдигнали продажбите и оттам дойде цялата работа. Никой не тръгва просто ей така да ти стане спонсор.

Тази реклама даже печели някаква награда?

ИХ: Да, спечели за реклама на годината.

В следващия албум какво ще ядете, пиете или може би карате?

В: Ще е хубаво да е нещо със S, или SEL. Ще видим.

Има ли някаква стока , която не бихте рекламирали независимо от парите?

ИХ: Ами исках тъкмо да ти кажа каква е ситуацията тук, в България. Ако искаш да направиш хубав албум, ти трябва да продадеш 10 000 диска, само за да направиш хубав клип. А 10 000 диска се продават адски трудно... знаеш \'що. \'Щото има mp3-ки, \'щото има пиратски дискове. Е, виж. Из цялата страна има дискове за по 6 лева.

Сега подписахме договор с един сайт и вече по другите нашата музика я махат. Ние сме на положение да печелим и по 1 стотинка, защото няма начин. Ако се съберат всичките даунлоди, сигурно имаме над 1 милион. Само “Нон-стоп” е свалена 500 000 пъти.

Новият албум изтече в мрежата два-три дни по-рано? Как стана това?

В: Не знаем. Сигурно от складовете, където е бил занесен. Ние още го нямахме, а те го качиха в нета заедно с обложката. Още не я бяхме виждали как изглежда.

Как приемате новият крал на хип-хопа?

ИХ:Кой?

Устата, нали се провъзгласи за краля на хип-хопа.

ИХ: Трябва да питаш хората какво слушат... и да видиш. Т\'ва да не е Люксембург, за да има крал. Т\'ва е музика. Вижда се едното нещо кои хора го харесват, вижда се и другото нещо кои хора го харесват.

Когато се видите с него, той кара ли ви по някакъв начин да се държите с него като към крал ?

ИХ: Много отдавна не сме се виждали с него. Те бяха на сватбата ми с Румънеца и Енчев. Аз даже в заведението на Енчев си я правих. Те не са лоши хора... не са зли хора.

Кои са нещата, които ви изкарват извън равновесие и как се справяте със стреса?

В: Кажи, убиецо! (тук подскачам стреснато, бел. ред) Никой досега не ни е наричал така. Обиждали са ни всякак и са ни наричали простак, глупак, п******, идиот. Но досега никой не ни е наричал убиец. Много искам да намеря някой, когото са го нарекли така и се чудя дали се е обидил.

Как ти хрумна т\'ва с убиеца?

В: Гледах го в един филм. И там няк\'ъв вика на друг “убиец”... и аз, абе чакай, как така ще ти кажат убиец?

ИХ: Ей така се пазим от стреса. (пояснява Ицо Хазарта, смеейки се)

Поддържате ли форма... ходите ли на фитнес... нашите читателки и читатели се интересуват от това?

ИХ: Почваме.

Ти нали имаше гладиатор у вас?

ИХ: Не!

Или беше лежанка?

ИХ: Да, ама не я ползвам. Нямам време. Малко трудно го направихме тоя албум... то т\'ва не е оправдание де, ама имаше причини и нямаше време.

В: Май само аз тренирам.

ИХ: Ама почваме, де.

С кой се работи по-лесно - с Белослава или с Галя от Каризма.? Галя имаше ли някакви специални изисквания?

ИХ: Не беше толкова лесно (с Галя – бел.ред.), \'щото тя си е име.

В: С Белослава беше по-лесно.

ИХ: Галя имаше изисквания, които ние не спазихме и малко спорихме.

Какви изисквания?

В: Искаше да променим песента... припевът да е един тон по-нагоре. Тя пее в по-горен диапазон. Но ние отказахме. Само това беше.

ИХ: Галя си свърши работата перфектно. Тя просто се притесняваше, че няма да се справи, но успя, при това много добре.

Галя как прие първоначално идеята да работите заедно?

ИХ : Изкефи се. Тя не е правила нещо такова последните години... извън Каризма.

След като вече минаха две седмици, откакто албумът е на пазара, и като следите продажбите, мислите ли , че той е един от най-чаканите за годината на българския пазар?

ИХ: Определено. Свърши тиражът, човече. Който издател да питаш, ще ти каже ,че това е много добре. Първият албум - “Боздуган”, беше в 50 хиляди тираж, но тогава нямаше mp3-ки. От “Попфолк” продадохме общо 11 хиляди дискове и касетки общо и пак се води успех. В момента продаваме повече, отколкото всички поп изпълнители на куп. Гоним Азис.

(Между другото, докато пътувахме по пътя, минахме покрай телевизия Планета и Ицо ни обясни: "Свършихме с рапърите. Там вече сме окей. Сега ей те тия са наред. Сега тях ги почваме." Очевидно конкуренцията на Ъпсурт в поп-а и хип-хоп-а вече е далеч назад.)

А бихте ли записали парче с поп-фолк изпълнител? Някой търсил ли ви е досега?

ИХ: Имаше. Деси Слава ни потърси навремето. Аз им обявих едни пари и те се отказаха. В последствие го направиха с ...

(Буч се намесва за първи път): С Играта.

ИХ: Да, с Играта. Обади ни се продуцента и каза ,че има готово парче и ни пита дали желаем да участваме. Те първо изобщо не предполагаха, че пари ше им искаме. Аз им казах , че ако ше го правиме ние, ще направим музиката т.е. Венци, \'шото представи си, те каква щеха да направат.

В: Да, после чухме какво са направили с Играта.

ИХ: Казах им за какви пари става дума, а те се засегнаха. Интересното е, че ако сега ми се обадят, ше им поискам три пъти повече, така че трябва да съжаляват, че тогава не се навиха за тия пари. Сега вече ще се навия само за нещо шестцифрено. Сериозно ти казвам. За по-малко от шестцифрена сума няма да го направя.

Би си струвало само за пари, с които можеш да направиш нещо. То ако си говорим иначе, за никаква сума не бихме го направили, но така и така няма кой да ни ги даде, така че... Абсолютно никаква файда няма да правиш такова нещо, ако не вземеш достатъчно пари.

(Буч се намесва за втори път): Абе, ако все пак някой толкова иска да дава пари, да ни се обади...

Как виждате политическата обстановка в страната? Видяхте какво стана с Атака на изборите, ако имахте време щяхте ли да ги вкарате в някоя песен? Щяхте ли да ги споменете?

ИХ: Не, не са те проблемът. Проблемът е в останалите. В хора, които седят вече 15 години по телевизионните екрани и обясняват некви глупости. Те са проблемът. Кметът постъпи по ебати начина.

В: От парк да направи сметище. Вместо до вас да има парк, ще има сметище. Като излезеш вечер вместо в да се разхождаш в парка се разхождаш в сметище.

ИХ: Т\'ва Атака е първият такъв сигнал, че няма още много време да седят така нещата. То тука се стигна до ебати лигавщината. Те тука се подиграват с хората и въобще не ти казват за какво става въпрос.

Като подигравката с политическата отговорност. Това какво значи? К\'во е т\'ва? Политическа отговорност. Т\'ва е неква глупост, която те като словосъчетание си я използват. Т\'ва нищо не значи. Няма да кажат, не можем да променим този закон , защото еди как си ще се прецакаме, ами казват, че няма “политическа воля” (с подигравателен глас, бел.ред.). Абе да им.....

В този момент по радиото пускат парчето “3 в 1” на Ъпсурт, а притеснен сервитьор плисва бутилка с кола върху белосаната стена. Не знам защо, но всички се счупват от смях.. може да е от зеления чай, който завъртяхме по пътя, може да е от няколкото бири, може и да е съвсем естествено...

Освен това е време да дам шанс и на колегата ми от списанието да направи своето интервю. Като гледам как се е подкарал с бирите, може би сега е време да действа, за да е в състояние да си зададе въпросите. Та.. какво става по нататък ще разберете от следващия брой на сп. „Ритъм“.


Кирил Христов

Снимки: Агенция Прима

КоментариКоментари