IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Александрова : Българите не си купуват нестандартни бижута

7 ноември 2011 11 30

За творческия потенциал у хората и желанието им да създават красиви неща

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Името й е Даниела Александрова и работи в банка. В свободното си време обаче, тя е много далеч от цифрите и сметките, а се е посветила на пъстрия цвят на мънистата, стъклото, шоколада, дървото и цветята.

Заедно със съпруга си Даниела изработва бижута и сватбена украса, които не можеш да си намериш по магазините. Дамата е успяла да превърне хобито си в малък бизнес, който й доставя удоволствие и отразява творческите й виждания и вдъхновения.

А ето и какво ни разказа тя за заниманието си:

От колко време се занимаваш с изработката на бижута?

Започнах да се занимавам с изработка на бижута през 2006. Тогава бях на бригада по програмата Work & Travel в САЩ, там открих огромни магазини с уникални мъниста. При вида на толкова много различни прекрасни мъниста, реших да си направя бижута. Когато носех някое мое собственоръчно направено бижу, ме питаха от къде съм го купила и когато разбираха че съм го изработила ми казваха, че трябва да се занимавам професионално с това. Дори там където работех им правих бижута и в замяна получавах други подаръци. След като се върнах в България и направих сватбените си бижута.

Това хоби ли ти е или основно занимание?

Засега е по-скоро хоби, но със съпруга ми много искаме да ни стане основно занимание или, ако не за двамата, то поне за единия от нас. Работим в тази посока и успяхме да си направим уебсайт.

Как стигна до идеята да правиш бижута?

Идеята да си изработвам сама бижутата дойде от там, че навсякъде продават еднотипни. Много трудно може да се намери хубаво бижу, което да е уникално и да ми хареса, но за съжаление в повечето случаи се оказва на известна марка и не мога да си го позволя. Сега, след като намерих извора на мънистата, мога да правя всякакви модели, които ми идват на ум.

Как се вдъхновяваш за моделите?

Опитвам се да правя неща, които не съм виждала преди. Вдъхновява ме природата с изобилието от съчетания на цветове. Моделът на бижутата, които правя понякога зависи и от моето настроение. Може да ме вдъхнови и някоя дреха, за която нямам подходящ аксесоар.

Какви материали използваш?

Материалите, които използвам са разнообразни акрилни, дървени, стъклени мъниста. Някои от моделите са изработени от Мурано стъкло.

Напоследък наблягам и на по-нестандартни материали като копчета. Имам идея да направя бижута и от още по-необикновени материали като кламери, кожа, шайби, пера и други.

Какво се търси най-много от хората?

Прави ми впечатление, че в България се търсят по-семпли и изчистени бижута, едноцветни или най-много двуцветни. Бижуто се избира според тоалета, който в повечето случаи е в една или две тоналности. Много рядко се търсят по-шарени и нестандартни, разчупени бижута.

Колко време горе-долу ти отнема да направиш един накит за врат, например?

Зависи от сложността на модела. За някои модели отнема часове, за други – дни. Като тук не включвам времето, което ми отнема да измисля модела и да си набавя необходимите материали.

Освен бижута изработваш и украси за сватби. Кое е по-трудно?

Украсите за сватби изискват много време и енергия. При тях моето виждане за украса трябва да се напасне с идеите и мечтите на младоженците, понякога и техните родители, с обстановката в ресторанта. При бижуто, освен ако моделът не е по поръчка, идеята си споделям само със съпруга ми, но неговото мнение не е задължително да ми повлияе.

Помага ли ти някой за направата на продуктите?

Помага ми моят съпруг. Дори някои от моделите, той ги измисля и изработва. Всеки от нас си има своите идеи и твори, понякога двамата се допълваме и така се получават най-хубавите бижута.

Ти самата носиш ли бижутата си?

Да, разбира се. Нося моите бижута и тези, направени от съпруга ми. Дори имам любими, които, за мое съжаление, стават все повече и повече и напоследък трудно решавам с кое бижу да се накича.

Смяташ ли да развиеш творческата си енергия и в друга насока... да разшириш бизнеса си?

Да, от няколко месеца се запалихме по направата на букети и подаръци от бонбони и цветя. Имаме идея по определени черти от характера на някой човек да изработваме и съответния букет или подарък от бонбони. Наскоро направих подарък на моя колежка – чаша с дръвче от кафе и шоколадови бонбони, защото знаех, че обожава шоколада и кафето.

Доходоносен ли е този тип работа?

Засега е по-скоро хоби, все още не сме популяризирали дейността си. Няма да казвам, че е трудно поради глобалната криза, защото звучи несериозно. Изисква се още много хъс, упорство и работа от наша страна, както и реклама.

Снимка: www.svatbijuratsi.com

Избрала си интересно име за сайта ти - "Сватбижуръци". Как се спря на него?

Името е игра на думи, опитах се да комбинирам думите "сватба", "бижу" и "подаръци". От трите думи се получи благозвучната и доста интересна за нас дума "сватбижуръци". Хареса ни и решихме, че така ще се казва нашият сайт.

Наближават Коледните празници. Правиш ли по-тематични неща в моделите си покрай големите християнски (и католически) празници?

 

 

Минала година направих доста коледни бижута. Обеци захарни бастунчета, снежни човечета, коледни венчета. Гривни и комплекти бижута, които приличат на снежинки. Винаги се вдъхновявам от цветовете и символите на празниците и се опитвам да измисля нещо ново и уникално.

Не пропускайте да ги разгледате в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

borislava81 ( преди 12 години )
Даже вече си харесах няколко неща...Готини са! :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар