IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гимнастичката Симона Пейчева: Oбожавам шоколад

23 декември 2005 12 23

Най-добрата ни състезателка по художествена гимнастика признaва, че обожава шоколада и морето и не обича компютрите

Гимнастичката Симона Пейчева: Oбожавам шоколад

Симона Пейчева не намери място сред първите десет спортисти на България за 2005, но причината за това е липсата на голямо състезание през тази година.

Тя е двукратна световна шампионка и шеста в многобоя на олимпиадата в Атина. Най-добрата ни гимнастичка се съгласи да даде интервю специално за Tialoto.bg за да разкаже малко повече за тренировките и личния си живот.

Как ще коментираш допинг скандала, в който е замесена Сесил Каратанчева? Самата ти беше въвлечена в подобна ситуация преди време.

Да, наистина и аз съм била в подобна ситуация. Надявам се всичко да е само медиен шум и нещата да се оправят.

Как се отразява на психиката на едно 16-годишно момиче подобен шум?

Не мога да отрека, че едно евентуално наказание се отразява на психиката на човек. Още повече, че тя наистина е много млада. Но ако не се стигне до наказание, не мисля, че това ще се отрази на кариерата й. Гледах Сесил на награждаването на спортист на годината и не изглеждаше притеснена.

Каква е ролята на препаратите и фармацевтиката в съвременният спорт?

Ние взимаме само мултивитамини, магнезий, калции. Лично на мен магнезият ми действа много добре след тренировка. Не взимаме нищо друго обаче, дори и протеини.

Вярно ли е, че спортистите се доверяват напълно на лекарите си и често дори не знаят какво пият?

В други спортове може и да е така, но нашите лекари ни обясняват точно кое какво е и с каква цел се взима и освен това ни го дават с опаковката, а не голи хапчета.

Ти си вече много години професионална спортистка и имаш доста опит. Сама ли си изготвяш фитнес програмата или имаш специален треньор по физическа подготовка?

Преди време, когато бях по-малка, се занимавах повече с обща физическа подготовка. Сега ми стигат часовете които прекарвам на тренировки. Това са по 7-8 часа дневно.

Отделям време за физическа подготовка само след почивка или контузия. Правя предимно основни упражнения - коремни преси, за крака... Не обичам фитнес залите и не влизам там. Преди време трябваше да правя едни снимки и единствено тогава влязох в един фитнес, иначе няма да ме видите там.

Мислиш ли за това как изглежда тялото ти или по-важното е да върши добра работа на подиума. Искаш ли да промениш нещо?

Не съм суетна и не страдам от никакви комплекси. Освен това не мисля, че има голямо разминаване в това което е нужно да представлява една гимнастичка и красивото женско тяло. В нашия спорт дори е желателно да изглеждаш добре естетически.

Даваш ли си почивка от диетите и използваш ли специални трикове, за да се бориш с глада когато трябва да пазиш диети?

Всъщност не пазя особени диети. След като съм била в почивка, не качвам повече от 2-3 кг, което не е кой знае колко. Връщането ми на тренировки е почти напълно достатъчно, за да ги стопя, най-много малко да огранича количествата храна.

Не ям никакви тестени храни, става ми тежко от тях. Ям салати, ядки, плодове.

Имаш ли любимо нещо за хапване?

Обожавам шоколад. Не мога без него. Особено като тренирам, изпитвам огромна необходимост от него, дава ми страхотна енергия. Любимите са ми детският с бял и тъмен шоколад и с йогурт.

Когато си контузена или болна, вероятно имаш много свободно време, как го прекарваш?

Да, наистина тогава имам много свободно време, но докато съм на тренировки има толкова неща, които не мога да си позволя, че имам ли свободно време, мога да запълня веднага поне 2 месеца.

Чета книги, гледам телевизия - много харесвам сериала Приятели. Любимците ми са Рейчъл и Джоуи. Също така се виждам с приятели или пък си позволявам да изляза на дискотека. Може би ако имам повече от 2-3 месеца свободни ще изпитам известна скука, но досега не съм имала такива периоди.

А лятото намираш ли време за морето?

О, да. Почти не пропускам - всяко лято съм за 2 седмици на морето. Най-много обичам да ходя в Бургас, а от там до Созопол, Слънчев Бряг.

Поддала ли си се на манията с интернет чатовете?

Не. Ползвам компютъра единствено, за да си проверявам пощата. Мисля, че днес хората прекарват прекалено много време пред компютрите.

Преди време всяко дете се записваше поне за един спорт, ако не за да стане състезател, то поне като хоби. Сега вместо това, учениците висят по цял ден в интернет клубовете.

Известно е, че жените имат нужда от много време за да поддържат красотата си. Разполагаш ли с такова време и кои от всичките козметични процедури прилагаш?

Наистина не ми достига много времето, разполагам само с един ден през седмицата - това е неделята. Все пак не съм от жените, които прекарват часове на ред пред огледалото. Козметик, веднъж на 2 месеца си боядисвам косата само за блясък. Иначе по време на състезание подходящият грим е задължителен.

Иначе от далече лицето ти ще бъде като на мъртвец и няма да се вижда нищо. А е важно чертите ти да бъдат подчертани, за да се вижда дали играеш с настроение. Това се оценява от съдиите.

Предимство или недостатък е да си известна и красива?

Има си и предимства и недостатъци. Но ако трябва да съм честна, повече са предимствата. Много зависи от това обаче, дали си достатъчно интелигентен, за да използваш известноста си. Сама по себе си тя няма стойност.

Какво мислиш за пластичната хирургия?

Не я одобрявам особено. Бих прибягнала единствено, ако имам белег. Иначе не бих си сложила силиконови гърди или някаква друга корекция. Що се отнася до жените, които си слагат изкуствени гърди, мисля, че те се заблуждават, ако си мислят, че това променя кой знае колко нещата. По-важното е как се чустваш, защото другото са комплекси.

А би ли си направила татуировка?

Не. Харесват ми някой картинки и символи, но не и сложени на тялото. Не бих си сложила дори и временна татуировка.

Мислила ли си за кариера в шоу-бизнеса - певица, актриса, телевизионна водеща.

Да. Певица или актриса не, но телевизионна водеща определено ме съблазнява. Би ми било интересно, независимо дали ще е спортна журналистика или водеща на шоу програма. Ако ми предложат от някоя телевизия, определено бих се замислила.

С кои от българските спортисти си по-близка?

Много сме близки всичките гимнастички. Просто където е едната, там сме и останалите. Иначе от другите спортове съм по-близка с Ивет Лалова.

Какво ти предстои за 2006-а година?

Предстои ми подготовка за Коледата (усмихва се). Иначе март месец започвам подготовка, а следващото състезание е чак през септемрви - европейското.

Мислиш ли от сега за олимпиадата в Пекин?

Не, прекалено е далече. Нямам намерение да уча китайски от сега.

Какво си пожелаваш за новата година?

Преди всичко да бъда здрава. А след това да изживея още много щастливи моменти.

Филип Георгиев

КоментариКоментари