IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биляна Йотовска: Здравословното хранене не е мода!

9 март 2018 09 00

Фитнесмоделът пред Tialoto.bg след сблъсъка в „Смени жената“

Снимки: личен архив

Снимки: личен архив

Фитнесмоделът и привърженик на здравословното хранене Биляна Йотовска живя за една седмица под един покрив с виден столичен бохем в телевизионното риалити „Смени жената“. По правилата на предаването две семейства с коренно противоположен модел на живот и всекидневни практики разменят съпругите си за една седмица. Така Биляна, чийто живот е подчинен на спорта, дисциплината и правилното хранене попадна в бохемския дом на Анастасия и Васил, в който всеки ден е непредсказуема буря от емоции, режим няма, а когато става дума за диети и спорт – те са табу.

Храненето и възпитанието на децата станаха основните две теми на сблъсък на мнения между Ася и Биляна. След края на социалния експеримент и двете жени си тръгват с взети поуки, научени уроци, но и със затвърдени житейски позиции.

Ето какво сподели Биляна Йотовска пред Tialoto.bg за участието си в шоуто, за здравословното хранене и спорта.

Какво ви провокира да влезете в шоу като „Смени жената“?

Много е провокативно и те вади от зоната на комфорт и семейния уют. „Смени жената„е една реална възможност наистина да усетиш и оцениш стойността на хората до себе си, на отношенията, пък и да направиш паралел с живота на коренно противоположни хора. Това, което ме накара да участвам е и фактът, че предаването е с позитивна цел – между две крайности да се намери балансът.

Какво ви направи най-силно впечатление в другото семейство?

Най-вече храненето, както и спортуването, те вървят ръка за ръка. Живях там една седмица без телефон, не съм имала връзка с моето семейство. Това отдръпване от моя начин на живот доведе до доста силни изводи, които си направих. Какво заварих в другата къща? Тотална липса на култура на хранене и начин на отглеждане на две малки деца, който не съвпада с моя. Абсолютно не бях съгласна с това, което видях. Съжалявам, ако съм обидила някого. В хладилника заварих бурканчета, консерви, замразени меса, колбаси. В шкафовете – шоколад, бонбони, пакетирани десерти – нищо прясно и свежо. Храни, които дори да са вкусни – нямат никакво съдържание. И за мен е безумно да отглеждаш децата си с такава храна.

Толкова ли е сложно човек да се храни здравословно?

Аз винаги така съм се хранила и така съм живяла. То не е мания, нито фикс идея, нито е модерно. То е необходимост да си здрав. Това е начин на живот за мен. А имайки дете трябва и да си отговорен. Ок, Васил и Ася (другото семейство в „Смени жената“) са големи хора, с изградени навици, но техните деца сега ги изграждат. Извинявам им се за показаното отношение в епизода, но то е било провокирано изцяло от това да бъде полезно за децата, а и за тях. И се надявам да съм им повлияла положително. Това беше моята мисия и на финала си мислех, че е провалена. Но пък няколко дни след снимките ми се обадиха да ме питат за рецептата за моята здравословна палачинка, която децата им много харесаха. Приготвях им я всяка сутрин.

Предполагам, че във вашата практика не се сблъсквате за пръв път с хора с подобно отношение към храната?

Не, но тук беше много категорично. Едно е да контактуваш или коментираш с хора относно тяхната промяна в хранителния режим, друго е да живееш в подобна обстановка цяла седмица.

Ако погледнем по-глобално, извън шоуто, българинът има ли изградени навици за здравословно хранене? Има хора, които го възприемат като мода...

Дори да е мода, това е хубаво. Истината е, че това е начинът да останем млади по-дълго, защото храната в днешно време е изключително некачествена. Едно време можехме да се храним далеч „по-шарено“, с доста по-голям брой разнообразни храни. Но тогава не е имало толкова много консерванти, не е била развита толкова хранително-вкусовата промишленост като сега, храните не са били блъскани с хормони. Сега храните имат подобрители, които да ги държат дълго време годни за консумация. Което прави разликата.

Как тогава вие успявате да живеете здравословно?

Аз не живея на Марс, а в София. Пазарувам зеленчуци, плодове, пресни меса и риба и ги приготвям на момента. У дома не консумираме пакетирани храни с дълъг срок на годност. Само ще се върна с вметка към предаването – малката Карина, която е един истински бонбон, не беше консумирала плодове и зеленчуци. Това как ви звучи? На мен – като виц, но беше факт. 10-годишният Сашко, който също е страхотен, беше моят съюзник, подкрепяше ме във всичко. Харесваше новите неща, които сготвих, както и че вкъщи винаги имаше плодове и салати. Просто децата така са били научени. Истината е, че ние сме примера за децата ни – ако виждат как ние си мажем филийка с течен шоколад, няма как те да поискат ябълка. Не казвам, че съм против, но едно е да ядеш сладко 3-4 пъти в седмицата, друго е да го правиш сутрин, обед и вечер 7 дни в седмицата? Дори в играчките на Карина беше пълно със скрити бонбони, което означава, че тя се храни по този начин. За мен е недопустимо една майка като Ася, която е интелигентна, жена със сериозна професия като микробиолог и знае нещата на теория – на практика да го допуска. Вероятно съм била лоша в техните очи, но за добро. Но вероятно и те като участници в това предаване са били наясно, че срещу тях ще се изправи семейство, което не се храни като тях и ще има такъв конфликт.

За добрата ни форма освен храната е важен и спортът. Каква е правилната комбинация?

Разбира се, не трябва да се прекалява. При мен това е и професия и нещата са в пъти повече от нормалното. Един нормален човек, който иска да тренира за здраве, за тонус е нормално да тренира 3-4 пъти в седмицата. Не е задължително да бъде фитнес, може да бъде крос в парка, народни танци, тенис или друг спорт. Трябва да има физическа активност, защото това е единственият начин да забавим стареенето.

Все повече се сблъскваме с диетолози, инструктори, които дават различни съвети. Понякога дори противоречащи си. Как да се ориентира човек в това море от информация?

Трудно е. Не трябва да има нищо прекалено. Не трябва да има форсирания, за да влезем във форма лятото, пък зимата да ядем кебапчета. Моята формула е „постоянство“, когато търсим своята здравословна форма. С малко повече търсене всеки може да стигне до правилния инструктор. Но трябва да се разбере той какво има зад гърба си, какво е постигнал, как изглежда. Може ли да прилага и на практика своите съвети, а не само да ги знае на теория. И е важно дали ги прилага към всички еднакво, защото всеки човек е много индивидуален като възприятие на тренировъчни и хранителни режими. Подходът винаги трябва да бъде индивидуален. Има общи норми, които да се спазват, но в никакъв случай не важат за абсолютно всеки.

Драстично ли ще бъде ако сега, през март, даден човек тръгне да влиза във форма за лятото?

Не, мисля, че е напълно достатъчно. Общо взето на втория месец организмът започва да реагира адекватно, на третия месец има за влизане в „работен режим“ и да добавим един за добър резултат. Но тези неща не се правят инцидентно, просто трябва да поддържаш форма целогодишно. Да, лятото е много по-лесно, защото е по-топло, пием повече вода, има по-голям избор на зеленчуци, пресни плодове. Но не е невъзможно да се грижим за тялото си и през зимата. Има стотици зали за фитнес, не е скъпо като услуга.

Да, но има хора, които не обичат фитнес залите...

Затова казах, когато не говорим за професионален спорт – всеки трябва да намери подходящия спорт за него.

Има хора, които се оправдават с работата, когато става въпрос за спорт?

Факт е, че когато един човек е на работно време е по-трудно. Но пък всеки може да отдели необходимото време, независимо дали сутрин или вечер. Въпрос на лично предпочитание. Аз тренирам сутрин на гладно, но други са активни вечер. Няма грешно или правилно, за мен сутринта е по-удачното време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари