IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъжица (не)за всяка Уста

21 март 2008 09 20

Това е Устата - скандален, леко кичозен, но с неповторим усет за успешни парчета

Лъжица (не)за всяка Уста

Той обича ярки цветове, кожени яки и други колоритни аксесоари като живи змии например. Сам определя стила си като леко кичозен, но това вече е запазената му марка – публиката точно така го разпознава.

Той е Устата и прави хип-хоп с елементи на разнообразие. Първо скандализира с изпълнение с Азис, а после завъртя дуетна авантюра със Софи Маринова.

Сега направи хип-хоп парче от народната песен „Пустоно лудо и младо“ и забърка в клипа към нея не кой да е, а самият Георги Калоянчев.

Няма какво повече да казваме за него, това е Устата в адски откровен разговор за новата си песен, Евровизия, кича и така.

Хайде, татенце, кажи как е с две жени вкъщи?

Ооо, те обикновено са 3, ти пък. Ако са само две е лесно, ама като дойде и една от бабите и става страшно.

Виж сега, в първия момент човек не осъзнава точно за какво става въпрос. Поне при мен беше така. Пък и жена ми повече се грижи за Ема, която в началото ревеше постоянно.

Аз се прибирам от участие и я подхващам, но понякога едва гледам. Ама и жена ми също много се уморява, защото малката един час яде, толкова я приспиват, после спи пак за същото време и всичко отначало. То е като при войниците, само че там им дават по два часа.

В началото беше така, но сега Ема постоянно ми е пред очите. С всеки изминал ден става все по-интересна и забавна. И много съм привързан към нея.

Как се промени животът ти след раждането й?

Имам по-силен стимул да правя нещата и да бъда по-добър.

Как ти хрумна да направиш хип-хоп аранжимент на народна песен, и то точно на родопската „Пустоно лудо и младо“ (гледайте клипа тук)?

Някои неща нямат обяснение, но ще опитам. Винаги съм искал да направя фолклорна песен по моя си начин. Това не е лесно и резултатът не винаги може да се предвиди. Освен това етно парчетата са нещо друго, аз не исках етно.

Родопска песен избрах, защото това е последното истинско място в България. Поне засега. И я направихме както трябва, получи се много добре. Лично аз съм супер щастлив от резултата. И не само аз, а и много хора, които бяха недоволни от някои мои залитания по-рано, ме поздравиха искрено.

Иначе основната идея за „Пустоно лудо и младо“ ми даде учителката Илияна от първия Мюзик Айдъл.

В това парче съм инвестирал най-много – и като запис, и като клип и като представяне. Представял съм го 3 пъти все с танцьори, единия път бяха 50 човека. Но много ми харесва това парче. Може би никога няма да влезе в клубовете, но аз си го харесвам.

Е, как, то вече се върти на някои места, лично съм го чувала.

Да, някои хора го свалиха от представянето в Шоуто на Слави с гадно качество и почнаха да го пускат по клубовете. Обадих се на половината ди джеи и им го дадох да си го разпространяват по между си с добро качество. Даже им дадох по-къса версия, по-удобна за тях. Но те изобщо не оцениха жеста ми.

В клипа си забъркал дори Георги Калоянчев и няколко красиви жени в лунно пътешествие. Как склони големия актьор да участва в пътешествие във времето?

Абе, манджа с грозде.

Е, не, отначало исках една много изчистена визия, защото тук арт клиповете не ги оценяват. Хората искат да слушат по-лека музика и аз се стрмя да им я давам. И за клиповете е така – в крайна сметка публиката иска зрелище. За това оставих всичко на режисьора.

Но ми се щеше да подсиля още повече инструменталното въведение с някакъв популярен глас, който да каже няколко изречения за Родопите. И реших, че това трябва да е най-добрият, т.е. живата легенда на българската сцена Георги Калоянчев.

Не вярвах, че ще се съгласи, а и хората около мен също не мислеха. Обаче като отидох при него, той нямаше нищо против да се включи, особено като чу и песента.

Засега злоупотребите с участието на Калоянчев не са много въпреки, че някои журналисти ме питаха вече какъв е бил хонорара му, но истината е, че той се съгласи без изобщо да обсъждаме подобно нещо.

Другата злоупотреба е, че съм го използвал като ракета-носител. Обаче като си помислиш каква е моята аудитория и каква неговата, става ясно, че не може да се говори за подобно нещо.

Клипът сам си го направих, нямаше спонсори, обаче аз сбъднах една моя мечта. Георги Калоянчев в мой клип е точно това, аз заради него го снимах.

Ще има ли още интересни и провокативни дуети след изпълненията с Азис и Софи Маринова?

Да, един много интересен дует планирам със самия себе си, защото обичам да пея с известни. Това прозвуча много забавно, нали? Прочетох го някъде за себе си и много се смях. И тогава си казах, че трябва наистина да го направя някой ден.

Планирам, обаче е тайна. Като направихме дуетите със Софи не предполагахме, че ще станат толкова успешни. И с Азис се получи, а нито един от тях не звучи толкова поп-фолк. Но за бъдещите проекти е рано да се говори.

Как ти се струва Азис като водещ?

О, ами нямам много време да го гледам, но му трябва още съвсем малко, за да се отпусне и да се покаже в истинската си забавна светлина.

Кога ще му отидеш на гости с новото си парче?

Не съм му гостувал още, защото бях много зает последните няколко месеца. Пък и не ми се е обадил лично да ме покани (прави пауза). Шегувам се, де.

Ти би ли се пробвал като водещ?

Аз самият още не съм готов за нещо ново. Обикновено човек като има един успешен бизнес и започва да опитва и други неща, но аз сега съм си добре. Предпочитам да правя това, с което се справям най-добре. И не бързам, рано ми е.

Фолк-забежките ти не ти ли костваха вниманието на поп-медиите в България? Те сякаш те позабравиха напоследък.

Хм, с ММ например стана някакво неразбирателство по повод дуета с Азис. Иначе там трябваше да го представим за първи път. И след това малко спряха да въртят мои неща. И като направих „50-50“ не мислех, че ще го пускат, обаче нямаше проблем и го въртяха постоянно. Убедих се, че като направя нещо, което може да се включи в тяхната концепция, всичко е наред.

Всъщност тези дуети много ми помогнаха. И ще ти кажа защо. Парчетата станаха изненадващо популярни и след това много колеги започнаха да демонстрират уважение към мен. Няма да крия, че ми е приятно.

Коя е най-голямата ти конкуренция на хип-хоп сцената?

Винаги съм имал само един конкурент и това са Ъпсурт. Аз много уважавам Хазарта, защото той е страхотен текстописец. Техните парчета винаги са ми харесвали, слушам ги с удоволствие. Ние следваме сходна линия, но аз малко я заобикалям, по-комерсиален съм. И Спенс е добър, но предпочете да се занимава с друго.

А какво стана с авантюрата ти с Евровизия? Тази година не се включи в надпреварата.

Знаеш ли, аз бях в зала 1 на НДК с жена ми. Иначе имах едно много хубаво парче, но не беше достатъчно добро. Ако участвам с нещо, то трябва да е на ниво. „Пустоно лудо и младо“ е супер подходящо, но регламента не го позволява. Руслана направи нещо подобно, но при мен и текста, и музиката са народни. Иначе съм сигурен, че с него щях да имам големи шансове.

Смяташ ли, че парчето на Deep Zone Project и Балтазар е достатъчно добро и има шансове на финала в Белград?

Ами, то беше най-добрият възможен избор. От тези, които бяха, нямаше друга възможност.

Всъщност бях почти сигурен, че Георги Христов ще спечели. И не заради друго, а парчето никак не е лошо, лесно се запомня. Владо и Светльо (от Five Stars, бел.авт.) са ми приятели, обаче нямат шанс. Невена беше с хубаво парче, ама не е за Евровизия. Не може да ме грабне едно момиче с микрофон в ръка и един, дето се върти до нея гол до кръста, не става. Дори по-динамични песни като тази на Деси Добрева например не ми звучат добре.

Имаш интересен начин на обличане?

То е с натрупване. Кристи, моята PR-ка, най-вече се занимава. Тя в началото още ми каза, че трябва да махна широките дънки и суитчърите. Обаче то започна да се трупа – първо бяха по-тесните дънки, после едно яке от чакал, после змия около врата и разни такива. Кожени яки и така.

Даже сега тя иска да махна някои неща, ама вече е късно. На миналия Великден много се смях, когато „24 часа“ бяха пуснали едни лепенки с моя карикатура с шапка и кожена яка. Осъзнавам, че така съм запечатан в съзнанието на хората. Всъщност в нито един клип не съм се появявал с бомбе и яка едновременно, както излизам на сцената.

Как ще отговориш на онези, които определят визията ти като кичозна, та чак гейска?

Кичозна добре, ама гейска не го разбирам. Не, аз съм си кич, избирам по-ярки цветове.

Като бяхме на сватбата на Стефка Костадинова Азис беше в бяло и си мислеше, че ще бъде атрактивен. Един журналист беше направил изказване за мен и Софи Маринова „Няма такава двойка“.

Тя тогава беше с лилава рокля с камъни, а аз с розово бомбе, розов костюм, розови обувки и розова риза. Ама, такова розово наситено, Кристи щеше да припадне като се върна от Лондон. Но това е да кажеш, че Денис Родман изглеждаше гейски през 90-те.

Често се появяваш с твоята PR-ка Кристи, постоянно имаш участия и се налага да пътуваш за тях, а там има и много фенки. Жена ти ревнува ли те?

Ами, да ти призная, ако ревнува не ми го показва.

Но нещата при мен са други. Оня ден Софка била в едно радио и така ме насолила, че много се надувам. Не мога да отида някъде и да чакам до началото на появяването си на маса в заведението, не може да стане. Би трябвало да съм някаква примамка да дойдат хора, не мога да седя между тях. Затварям се в офиси и по всякакви дупки, дето не смея да се облегна на стената. Така, че фенките почти нямат достъп до мен, почти не ме виждат.

А Софка предпочита да седи сред хора. Имал съм много случаи, в които пияни жени идват и не искат просто автографи, а очилата ми, шапката и почват да досаждат.

Имал ли си неприлични предложения от жени?

Имал съм, да ти кажа, но повечето са били несериозни. Случвало се е да ме замерят с бикините си най-често.

КоментариКоментари