IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалният идол

30 април 2008 11 45

Той се казва Стоян Цонев, един от идолите в Мюзик Айдъл 2, синеок, фризьор, чувствителен, интересен, амбициозен и още нещо

Специалният идол

Стоян Петров (както се представя често) или Стоян Цонев(както го обявяват напоследък)?

Е, добре, става дума за Стоян Петров Цонев, който излезе от Мюзик Айдъл 2 преди точно две седмици. Хванах го една мрачна сутрин в центъра на столицата. При това – в добро настроение, което се оказа заразително.

Стоян е от онези позитивни хора, които те карат да се чувстваш уютно навсякъде. Толкова е искрен, че може да измъкне всякакви признания, тайни и всичко от теб, ей така, без никакви усилия.

Освен, че пее, той и фризьорства, и има мнение за всичко. Ще се снима и с готина мацка в новия си черно-бял клип.

Аз бързах да започна с по-тегавите въпроси, което изобщо не го стресна. И после си говорихме сладко-сладко не помня колко време. Но вижте и вие.

Има ли гей скандал в Мюзик Айдъл 2?

Не, има некомпетентни журналисти, които търсят евтини сензации.

Защо изобщо хората си мислят, че си гей?

Това е редакторска гледна точка – на хората винаги им е интересно да гледат под чаршафите на другите. Не зная защо хората си мислят подобни неща за мен.

Лошото е, че в шоуто изказванията ни и това, което в действителност се случва, е доста изопачено. Някои моменти, които бяха излъчени, са извадени от контекста и означават нещо съвсем друго. Но аз няма да се оправдавам или нещо подобно.

След като напусна шоуто смяташ ли, че имаш повече фенове?

Такова чудо не съм виждал изобщо.

А същата седмица си ходих до Стара Загора и интереса беше наистина голям. Вярно, че съм от там, обаче града не тачи чак толкова популярните си хора.

Но медиите също ме подкрепиха и това ме навежда на мисълта, че съм се представил достойно в Мюзик Айдъл. Целият културен дом ми стана на крака и това е оценката, която ме удовлетворява.

Не се срамувам да вървя по улиците и да се запозная с всеки, който иска. А ако ме уважава като артист – още по-добре. Защото не си и помислям, че мога да бъда харесван от всички, о, не. И предпочитам хората да бъдат искрени, за да мога да си създам реална оценка за себе си.

Но не съм очаквал Мюзик Айдъл 2 да предизвика чак толкова позитивна реакция, наистина.

Смяташ ли, че зрителите не те подкрепиха заради възрастта ти?

Не, не мисля, че имаше значение. Погледни ме, не изглеждам на 29 (смеем се). Ако не го бяха казали в шоуто, никой нямаше да разбере.

Освен това на мен бързо ми омръзват нещата, а бях вече на ръба в Мюзик Айдъл, почваше да ми писва. Така че си тръгнах в идеалния момент. Но това беше трамплин за мен, 100%. Иначе смятам, че в изкуството няма възраст, има характер и индивидуалност.

А аз не съм слабохарактерен, просто в шоуто бях започнал да губя тръпката, адреналина. Може би, защото очаквах песен, която ще изпея с удоволствие и ще се изкефя на сцената най-накрая.

А как ти се отрази поп-фолк задачата? Ти беше един от малкото, които се справиха добре с нея?

Всяко ново предизвикателство ти помага да научиш нещо за себе си. Това е професионализма – да покажеш себе си във всяка песен. Когато успееш да я представиш добре и докоснеш хората, това е истинския успех.

Но по никакъв начин не искам публиката да ме запомни с поп-фолк изпълнението ми.

В такъв случай коя песен искаше да изпееш?

Някоя любима моя, каквато едва ли щях да получа. Някоя песен на Марк Антъни или Джордж Майкъл. Всъщност ми се искаше песните да са по-актуални, по-съвременни. (И на нас ни се искаше да ни спестят „класики” като „Мой стих”, „Флашданс” и много други, но уви...).

Например, с удоволствие бих пял с Галя, но добре, че отпаднах преди това... (и се започна един разговор колко уважаваме старите български парчета, а и не само, но че модерен формат като Мюзик Айдъл трябва да звучи далеч по-актуално).

По принцип обаче песните не бяха равностойни на повечето концерти.

Освен, че не изпя своя любима песен, какво друго не успя да покажеш?

Ами, нямах бърза, енергична песен. Само бавни и много бавни песни. Не изпях и бърза поп песен на български.

Защо всички бяхте толкова сковани на сцената? Много като на естрада, в стила на естрадното пеене от близкото минало, нямаше танци, енергия, която да завладее пространството наоколо...

Когато репетираш много една песен, ти си уверен в нея и в себе си. Ние нямахме достатъчно време за репетиции. От друга страна нямаше хора, които да ни помагат да бъдем „сценични”. Това е състезание по пеене наистина, но защо не ни учеха и на танци повече не знам.

Аз се опитвах да разчупвам нещата – влачех си стойката на микрофона като „Тейк дет”, опитах да бъда с маска ала Браян Адамс. Искаше ми да съм различен от другите. 

Смятам, че трябваше да има някой, който да се грижи за хореографията. Иначе, какво можех да покажа аз на бавните песни? Смятам, че каквото можах показах за краткото време в шоуто.

Вече ще отпаднат всички, докато не остане само един. Но дали ще го запомнят този един човек е друга тема. Според мен не е важно кой ще спечели, а какво ще направи след това.

Ти какво ще направиш, за да не те забрави публиката?

Ами ще продължа да пея, с това искам да се занимавам. Въпреки, че в България пари не се изкарват по тоя начин. Ако направя албум, ще си го слушаме аз и моите приятели. Не, ще правя песни, докато ми харесва.

Вече имам едно парче с клип. Сега предстои нова песен, към която също ще снимаме клип. Готова е, изпята, а видеото е въпрос на малко организация и време.

Ще бъде черно-бяло с една много красива жена. Не искам да споменавам имена, но е известна манекенка (ние заподозряхме Цеци Красимирова в ролята на красивата жена, но ще разберем скоро дали сме били прави). И е безкрайно красива.

С продуцентите се харесваме взаимно, поне така смятам, и се надявам да продължим да работим заедно и за в бъдеще.

Иван се открояваше в Мюзик Айдъл, макар и не с талант, обаче прекали и омръзна. Деница има страхотен глас, но има и какво да учи още. Не смяташ ли, че шоуто е малко безлично някак си?

За Деница си абсолютно права и на нея й правят малко лоша услуга в това отношение. А и тя трябва да се погрижи малко повече за външния си вид (аз съм на същото мнение и започва разговор за това как се поддържат звездите у нас и по света). Освен това не можеш да се продаваш евтино, а и времената са други, всичко се гледа под лупа.

Иначе си права, нямаше някоя ярка личност, но това не е наш проблем.

Защо никой не изпъкна според теб?

Ами, защото не останах до края (категорично). Колкото си по-многослоен, толкова си по-интересен. Но не зависи всичко от теб, това е лошото. Ако се съобразяваха само 10% повече с нашето мнение, нещата щяха да изглеждат доста по-различно.

Според мен стилистите бяха на ниво с малки изключения и вие изглеждахте доста добре. Ти имаше ли проблеми с тях?

О, не, всичко беше наред, те са страхотни професионалисти, чувствах се чудесно с тях.

Според мен обаче липсваше синхрон между подбора на песни, сценичното ви поведение и иначе актуалните решения на стилистите и това костваше много на шоуто. Ти какво мислиш?

Хм, имаш основания, но ако имах бърза песен, гарантирам ти, че щях да се представя много добре. Щеше да падне денс на сцената. Не, че не харесвам балади, напротив, но имах нужда от различна изява, която не получих.

Журито не пестеше критики към всички. За теб градивни ли бяха те?

За мен всяка критика е градивна. Журито определено ми повлия, караше ме да се замислям всеки път. Извън шоуто имаше и плюене по мой адрес, но това е друго. Пък и понякога се изисква много смелост, за да критикуваш другите. Но журито никога не е било крайно към мен.

А беше ли справедливо, не само по отношение на теб, а по принцип?

Е, имаха пристрастия, но това е нормално. За мен нещата, които каза Вили Казасян, бяха най-важни. Той се изказваше винаги много професионално и мъжкарски. Винаги ще помня какво ми е казвал, изключителен човек.

Смяташ ли, че до края на Мюзик Айдъл нещата ще се раздвижат и ще се случи нещо наистина интересно?

Ами, може би ще има танцувална задача, не знам. Аз искам да видя нещо различно, искам всеки от певците да влезе в противоположната си роля, а не в стандартната. Надявам се да покажат нови неща.

Защото на практика не е важно само да можеш да пееш, а и самото ти присъствие на сцената. Скоро се запознах с Маргарита Михнева, която ми каза, че е от хората, които чуят ли един певец и поискат да го слушат отново, значи той ги е докоснал дълбоко. Мен това изказване много ме впечатли.

Важно е до такава степен да пребориш себе си, че да бръкнеш дълбоко в хората отсреща.

С Мария сте доста близки... (прекъсва ме)

Да, тя наистина ми е много близка. Даже сме си говорили да направим дует заедно.

Смяташ ли, че трябваше да напусне шоуто?

Не, съжалявам, че Мария си тръгна. Освен това вътре никой не харесва Ивайло. Той е един от малкото, които пеят адски вярно, правилно, но не оставя нищо у теб. Изпята песен без тръпка, без емоция.

На първия концерт след излизането ми той и Денислав изобщо не говориха с мен, което много ме учуди. Всички ме поздравиха, радваха ми се, но те двамата – не. Не, че страдам особено, но ми стана странно.

Имаш ли фаворит, който според теб ще спечели Мюзик Айдъл тази година?

Смятам, че отново ще бъде жена. Почти съм 98% сигурен, че така ще стане. Всеки е интересен сам по себе си, но петима според мен са типажи в шоуто. Иначе смятам, че Нора е подходяща за победител.

Как ще коментираш явлението” Иван?

Какво да му коментирам на него? Той е лайно. Това е.

Обиден съм му. И не ми е интересен. За разлика от хората, част от които виждат себе си в него и сигурно за това им е интересен. Аз не съм от тях обаче.

А как стана фризьор? Знам от много и все сигурни източници, че си доста добър.

Това е алтернативата, когато не пея. Някой ден може дори да си отворя собствен салон и да се занимавам с това.

Започнах съвсем случайно, защото в музиката има периоди на застой. Запознах се с шефа на един фризьорски салон в София, те са варненска верига, и почнах да се обучавам. Но навлязох много бързо в професията и започнах да изкарвам пари.

За това също ли трябва да имаш талант?

Разбира се. За всяко нещо, особено ако е творческо, се изисква талант. Най-хубавото е, че по никакъв начин не може да пречи на музиката ми. Аз все още се уча на някакви техники, но един ден ще мога да се занимавам съвсем професионално с това. Имам желание и ми дава удовлетворение.

Влюбен ли си в момента?

Не зная, аз бях влюбен до скоро, но сега съм в едно такова състояние, в което съм леко изморен. А май и човекът не беше особено подходящ.

Кариерата ти ли е по-важна в момента?

Не, по-скоро самоосъзнаването какво да правя и как да го направя. Искам да се възползвам от момента, за да правя музика. А любовта – когато си отворен за нея, тя ще се появи сама. Сега искам да се отдам на музиката и да си почивам, защото Мюзик Айдъл беше сериозно емоционално изхабяване.

КоментариКоментари