IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното момиче Laylla Dane

23 юни 2009 07 15

Взривоопасен динамит, прикрит под чаровна усмивка. Или едно от свежите попълнения на родната клубна сцена

Ще ви омае не само с умения и талант, но и с неподправен чар. Снимки:Личен архив

Ще ви омае не само с умения и талант, но и с неподправен чар. Снимки:Личен архив

Когато на българската музикална сцена се появи момиче, което не разчита само на визията си, за да успее, няма начин да не ни направи страхотно впечатление.

Такъв е случаят с Марта Дънева, по-известна като Laylla Dane, или една от малкото набиращи скорост жени-DJ в България. Някой може да каже, че зад пулта външността няма кой знае какво значение, колкото качествата на DJ, подбор на тракове, цялостен стил и т.н.

За щастие при Laylla има и от двете- по много. Много е естествена, с подчертан стил и интересно излъчване. Само на 23, зодия Овен и безкрайно упорита.

Не изневерява на принципите си, за разлика от много други свои колеги, което я превръща във важен елемент от родната клубна сцена, а и не само.

За уменията й зад пулта съмнение няма, те й донесоха победа на DJ конкурс в известен софийски клуб. Laylla обаче не е от хората, които говорят единствено за себе си и се самозабравят, точно обратното. Тя е скромна, целеустремена и здраво стъпила на земята.

Винаги усмихната, заредена с много идеи и положителна енергия, леко ексцентрична и много еуфорична, вижте какво ни разказа тя за себе си.

Какво е музиката за теб?

Ежедневие. Скоро ме попитаха как се случва денят без музика при мен. Ами, няма как. Трябва да се случи нещо екстремно, за да я пренебрегна.

Как измисли псевдонима си Laylla Dane?

Този ник е много стар.

Лейла се казваше героинята в един филм (Groove), който гледах на 14-15 г. Тепърва разкривах света на електронната музика, та представи си колко ме е завладял този филм. Дейн е съкращение от фамилията ми, изписана на латиница.

Когато мислех какъв да е псевдонимът ми, държах да е от 2 имена. По-професионално ми се струваше. Искам да подчертая, че не съм го променяла, откакто се занимавам с електронна музика.

Хората, които свирят на инструмент, започват от петгодишни. С електронната музика не е така. Как е всъщност?

Смятам, че колкото по-рано започнеш, толкова по-добре. Когато растеш (и физически, и личностно) начинът, по който осъзнаваш света, е пряко свързан с нещата, с които се занимаваш.

Аз бях на 16 и решението да се занимавам с пускане на електронна музика си беше лично мое.

Жена си, DJ си, при това - в България. Лесно ли ти беше да пробиеш или трябваше да се доказваш повече?

В България няма лесно. Трябва да се доказваш постоянно, без значение какъв ти е полът. Не ме притесняват предразсъдни мнения. Чувствам се сигурна във възможностите си.

На кой световно известен клуб би искала да си resident някой ден?

Watergate в Берлин - страшно популярен е и в същото време е достатъчно underground и уютен.

Има ли клубна сцена в България?

Че я има, има я. Всеки е с различно мнение относно качеството й. А то се определя от всички, които сме свързани с нея - клъбъри, DJ-и, управители. Нужен е принос, за да личи развитие.

Кaкво те вдъхновява за нови сетове?

Новите парчета. Музикалните течения са изключително динамични. В края на годината сетът ми хем ще е различен, хем ще звучи ‘laylla-dane’.

Кое е най-доброто парти, на което си била напоследък?

Като посетител скоро не съм се впечатлявала от партита в България. Но искам да отбележа, че като DJ прекарах страхотно на пролетно парти, организирано във Френския институт.

Парти в клуб, в зала или open-air фестивал?

В момента най-интересни са ми open-air мероприятията. Ако ги съчетаем с дневни изяви, наострям още повече уши.

Дневните партита са много популярни в Европа, но не и у нас. А настроението, което носят, е нещо различно. Апелирам към ентусиазирани организатори да се замислят по въпроса.

Имаш ли любимо парче, с което искаш да те запомнят?

Има много парчета, които никога не вадя от кейса. Но предпочитам да ме асоциират с цялостния стил, който се старая да градя.

Когато се пускат супер яки парчета, усещането на този, който слуша, е близо до оргазъм. И като пускаш ли е така?

Не, по-яко е! Защото знаеш, че си отговорен за удоволствието на много хора. Наистина добре подреденият сет минава на един дъх. Изразходва се много енергия, но след това умората е блажена.

На каква вълна си в момента?

На множество вълни: здравословно хранене, разделно събиране на отпадъци, толерантно шофиране, тек-хаус, нови френски музикални артисти, държавен изпит.

DJ, на който се възхищаваш?

Sven Väth - заради харизмата, Marco Carola и Josh Wink - заради магическото смесване, Guy Gerber, Minilogue, Loco Dice, Tiefschwarz - заради вълшебните парчета, които правят.

На какво си готова, за да станеш световно известна? Някои твои колежки пускат полуголи...

Евала за смелостта на тези "колежки". Всеки преценява възможностите си и използва най-силните, за да привлече внимание.

Аз следвам по-консервативен и принципен път. За мен е важно да се усъвършенствам в заниманието си и така, ако е писано, да постигна мечтите си.

Виждаш ли се като корица на мъжко списание?

Да. С дрехи.

Приятелят ти също се занимава с музика. Има ли ревност от негова страна към успехите ти?

Той е ангажиран с разнообразни други дейности, които имат по-голяма стойност за него. Затова, когато стане въпрос за музика, той може само да ме подкрепя.

Как ще реагираш, ако разбереш, че си имаш официален fan club?

Е как ... ще ми се напълни душата. Признанието е най-важно за мен.

Кога започва денят за теб?

В 12 по обяд.

Какво е първото нещо, което правиш сутрин?

Провеждам ритуала в банята.

Ще имаш ли време за почивка през лятото?

За мен лятото е активен сезон. Не го хабя за почивки.

С какво подхранваш енергията си?

Със самонагласа и разходки в природата. Tам има страшно много музика.

КоментариКоментари