IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остров Тасос - едно райско кътче, само на 90 км. от България

19 март 2010 14 32

Научете всичко за Изумрудения остров

Гледка отгоре. Снимка: VN

Гледка отгоре. Снимка: VN

От Веселина Георгиева

Ако искате да отидете в Рая правете добро, не пожелавайте жената на ближния си, нито къщата му, нито колата му, спазвайте всички пости и изобщо живейте праведно.

Ако обаче сте от хората, които не обичат да спазват правила и похапват месце дори и на Коледа има и друг начин да посетите Рая – организирайте си почивка на остров Тасос.

Наричан още Изумрудения остров, Тасос е най-северният остров на Тракийския залив и се намира само на 90 км от България.

Наблюдаван от далеч наподобява висока, потънала в морето планина.

Температурите обаче съвсем не са планински. През април и май термометрите показват приятните 15-20 градуса, а през юни и юли се покачват до 25-30.

Имайте предвид обаче, че температурите се повишават в права пропорционалност с чашите вино, които сте изпили, които може да си поръчате от всяка местна таверна.

Просто попитайте за „локъл уайн” и няма да съжалявате. За мезе, вместо кюфтета и кебапчета, опитайте гръцка салата и печена прясна риба.

Обслужването на остров Тасос е на ниво.

Не се напрягайте излишно, пресмятайки наум левовата равностойност на всяко нещо, което купувате. Тук няма да ви излъжат. Мислете единствено за това, каква вкусотия да опитате и кое място да посетите.

Обиколката си започнете с Лименас, главният град на остров Тасос. Продължете към едно от най-важните археологически открития - древния град Агора.

Близо до Стария град се намира и Светилището на Артемида и Дионисий, както и Старият Театър, Акропола и Светилището на Атина.

Ако не се впечатлявате от стари, напукани камъни, можете да поемете по съвсем друг маршрут – към белите плажове и кристално чистата вода, към тесните крайбрежни низини с маслинови градини, смокини и праскови, към флирта и любовните приключения...

Според митологията, Тасос е бил открит именно заради многото любовни авантюри на палавия Зевс. Легендата разказва за Агенор, кралят на Източна Фуниция, който имал трима сина и една дъщеря – красивата Европа.

Един ден Зевс отвлякъл Европа и я отвел до Диктийската пещера на остров Крит. Тасос, един от синовете на Агенор тръгнал да търси сестра си.

Търсил я на много места докато не дошъл на този остров. Влюбил се в богатата растителност и прекрасния климат и се отказал да търси Европа.

Той останал на острова и така се е родило името му - Тасос.

Ако и на вас ви се иска да се отървете за миг от жена си (мъжа си), роднините и най-вече тъщата, отидете на остров Тасос и се насладете на спокойствието и тишината.

Това сигурно не се счита за богоугодно дело, но какво от това - вие вече знаете как да стигнете до Рая.

Тук може да се осведомите  за най-актуалните и евтини екскурзии до Тасос.

КоментариКоментари