IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стъкленият бряг

24 август 2011 12 37

Едно необикновено място

Снимка: Design Your Thrust

Снимка: Design Your Thrust

Хората създават страшно много боклук. Всекидневно, с години, ние трупаме неща.

Вещи, които в повечето случаи не са необходими за оцеляването ни, нито му придават някакъв конкретен смисъл, но ние все пак ги складираме.

Част от тях изхвърляме, част от тях запазваме, като успоредно с тези два процеса, възпитаваме навици.

Разпространяваме навици така, както разпространяваме боклука.

Но все пак, в такъв свят живеем, а развиването на утопични и (псевдо)интелектуални теории за същия този свят, оставяме в ръцете на по-мъдрите. И на Холивуд.

Истината е, че боклукът също може да бъде красив и множество артисти избират да създават изкуство точно от него.

И в това действие има много повече логика, отколкото в празните приказки на правещите се на загрижени за околната среда индивиди, които хвърлят фасовете си през прозореца и пренебрегват уличните кофи за отпадъци.

Само че има един артист, с главно А, който слага всички останали в джоба си. Този Артист е Природата, която, по някакви незнайни за нас пътища, е открила начин да превръща всичко в красота.

В Калифорния, край едно малко градче, в което не живеят повече от 8 000 души, има един необикновен бряг. Той не е изграден от по-ситен или по-едър пясък, а от разноцветни стъкълца.

В началото на миналия век жителите на Форт Браг (Fort Bragg) изхвърляли своя най-разнообразен отпадък над скалите на мястото, което днес е познато като Стъклен бряг (Glass Beach) .

През 1967 година управата на града затваря местността и започва да полага усилия за нейното почистване. Само че вредата от човешката ръка трудно се отмива.

За сметка на това, вълните свършили чудесна работа, полирайки боклука десетилетия наред и превръщайки го в нещо забележително и красиво.

Днес Стъклен бряг е част от MacKerricher State Park и е туристическа атракция. Обувките при посещението му са задължителни.

Вижте го в галерията.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари