IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Пияни от любов и вино: Напа и Сонома

29 септември 2011 12 22

Ако Америка има отговор на Тоскана като място за вино...

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако Америка има отговор на Тоскана като място за вино, храна и добър живот, то това са Напа и Сонома. Неизменно красиви и с мек, нежен пейзаж, тези двуяйчни близнаци, отделени при раждането си от планинската верига Маякамас и отчетливо различни по характер, произвеждат около 7 процента от виното в света, като голяма част от него е от международна класа.

56-километровата дъга на Напа е по-добре известна и по-плътно заселена, с около 280 винарни (от 20 през 1975г.), произвеждащи характерното за областта каберне и много други видове. Сред най-изпъкващите са реномираната „Домен Шандон“ (Domaine Chandon) в живописния Йънтвил и мощната „Робърт Мондави“ (Robert  Mondavi) в Оуквил. Неофициалният крал на Напа, „Мондави“ наскоро отвори „Копия“, културен център, посветен на виното, храната и изкуствата и хуманитарните науки.

1000-декаровият курорт „Мийдоуд“ е построен през 60-те  години на ХХ в. като  частен кънтри клуб и все още има атмосферата на място за хора с вкус и умения за харчене  на пари, със загатване за кънтри клуб етикеция, пропила несиметричната главна сграда и апартаментите като къщички, пръснати по хълмовете нагоре. Местен познавач се грижи за избата с вина от почти всеки търговец в долината.

„Мийдоуд“ е  домакинът на най-важното винарско събитие в региона, тридневния винен аукцион на долината Напа в началото на юни, най-голямото и най-престижното благотворително събитие в света, свързано с вино; мероприятия има из цялата  долина, но центърът е в „Мийдоуд“.

В добавка към двете места за хапване в курорта –  смятани от мнозина сред  най-добрите в Напа – долината има зашеметяващ брой прекрасни заведения, от такива за хапване на крак навън и  спирки за шофьори на камиони до „Френч Лондри“, възхваляван от мнозина познавачи на  добрата храна като най- хубавия ресторант в Щатите.

В една семпла, почти аскетична 100-годишна каменна сграда,  самоукият готвач Томас  Келер изумява, издигайки калифорнийската кухня с френско вдъхновение до неподозирани висоти.

За едно  преживяване на всички сетива, качете се на луксозния винен влак „Напа Вали“, който се движи от Напа до Санта  Хелена покрай двайсет и седем лозя. Гостите пият вино и хапват по време на една  благословена тричасова кръгова  58-километрова кулинарна екскурзия на борда на чудесно реставрирания „Пулман“ от  1915 г.

Вижте снимки тук.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари