IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходка из потъналата градина на Сеул

1 ноември 2011 13 20

Нов живот за една стара улица в столицата на Южна Корея

Снимка: MMM

Снимка: MMM

За Сеул, Южна Корея, може да се говори не само в контекста на модерните технологични битки, които се водят в света в момента. Имаме и доказателството за това: ChonGae Sunken Stone Garden, което в буквален превод ще рече Потъналата каменна градина ЧонГае. 

Тя е разположена в централния бизнес квартал и е част от огромния проект Cheonggyecheon, чиято цел е да реставрира една немалка площ от центъра на южнокорейската столица.

Само си представете, че за цели 40 години реката Чеонггиечеон (Cheonggyecheon) била покрита с пътна настилка и превърната в улица. Малцина са тези, които знаели това, до преминаването в новия век, когато проектът по възстановяването бил възложен на Mikyoung Kim Design. През 2005 година, или 281 милиона долара по-късно, мястото е превърнато в красив урбанистичен парк, в който са се разходили над 10 милиона посетители. 

Структурата е наистина впечатляваща - докато се скита из различните стъпаловидни нива, човек става свидетел на различните състояния на реката. На места буен водопад, на места спокоен и омиротворяващ поток, водата следва формата на масивното каменно корито, изградено от човешка ръка (и остра дизайнерска мисъл).

Може да се каже, че от 2005 година, когато е завършен, ЧонГае се преражда и заживява нов, по-смислен живот. Паркът, с неговите любопитни разнообразни площи, е не просто любимо място за релаксация на жители и туристи, а и терен за много концерти, фестивали, модни ревюта и всякакви събития, които могат да се случат в един модерен град като Сеул.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари