IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите градове за зимна ваканция: Залцбург

10 ноември 2011 13 24

Защо да изберете австрийския град

Снимка: NasamNatam.com

Снимка: NasamNatam.com

Има хора традиционалисти, които по Коледа обожават да си стоят вкъщи, да украсяват, да пият домашно червено вино и да се събират с роднини и приятели.

Има и едни други хора, които гледат на същото това време като на време за приключения, което да посветят на приказни места, различни от домовете им. Независимо от това, дали сте от първите или сте чистокръвни авантюристи, пред атмосферата на зимен Залцбург няма как да останете равнодушни.

Още повече, коледната магия, наречена "Тиха нощ, свята нощ" се е родила точно тук, през далечната 1818 година, в църквата Св. Никола...

31 декември пък австрийците (също и швейцарците) почитат като деня на Свети Силвестър, така че наричат последния ден от годината Silvesterabend (Нощта на Силвестър) и знаят как да го отпразнуват.

Ако изберете да го посетите по Коледа, наистина ще се потопите в един очарователен зимен пейзаж, за който огромна вина имат красивите Алпи и долината на р. Залцах. Ако решите да останете в града, ще останете омагьосани от изящните барокови сгради, похлупени със снежни шапки и намигащи ви с хиляди светлинки. Старият крад като коледно настроение напомня този в Прага, и също е осеян с коледни базари, от които ухае на джинджифил, вино и печени ябълки

Ако искате да избегнете тълпите, имате друга опция - да посетите някой от трите спа-центъра (Thermalbäder), разположени в алпийското подножие. Освен първокласни спа услуги, ще бъдете обградени от красива и свежа природа.

Така и така сте в планината... Защо не покарате ски? Сезонът обикновено започва в края на декември и продължава до март. Имайте предвид, че всяка година в този период на алпийските писти се изсипват хиляди туристи, но добрата новина е, че съоръженията са готови да ги посрещнат безпроблемно. 

Едно от най-предпочитаните места за ски, ако изберете Залцбург за зимната си ваканция, е Обертауерн (Obertauern). Известният малък ски-курорт се намира на юг от града и е идеален за истинските любители на класическия зимен спорт. Наклоните по пистата са чудесно предизвикателство - стръмнината им варира от 1630 до 2500 м. Дължината на пистата пък е към 100 км.

Обертауерн. Снимка: Dreamstime

След освежаващите часове, прекарани на пистата на принципа "проба-грешка" (ако сте начинаещи скиори), може отново да се разходите във великолепния град. Вероятно знаете, че Залцбург е родното място на самия Моцарт, така че може да включите неговата къща в своя културно-исторически маршрут. Други места, които не бива да пропускате, са крепостта Горен Залцбург и замъка Мирабел. 

На площад "Моцарт" пък може да покарате кънки... Или да падате върху непознатите през няколко секунди, зависи от гледната точка.

Каквото и да изберете да правите, Залцбург ще ви отговори подобаващо! Вижте го в галерията.

*Тук можете да се запознаете с някои оферти за Залцбург

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари