IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магия и очарование от Далечния Изток

4 април 2012 08 15

Храм-комплекс „Прамбанан“ в Индонезия

Снимка: www.vieweird.com

Снимка: www.vieweird.com

Прамбанан" е най-големият хиндуистки храм-комплекс в Централна Ява в Индонезия и един от най-внушителните храмове в Югоизточна Азия, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното и културно наследство.

Магическият храм е построен около 850 година от крал Ракай Пикатан в чест на бог Шива и неговото оригинално име е Шива-гра (къщата на Шива).

Архитектурното творение се намира на около 18 километра източно от град Джогякарта. Това е най-големият храм-комплекс в Индонезия -  съвкупност от няколко сгради, украсени с релефи и различни статуи, посветени на трите велики индийски божества (Шива, Вишну и Брахма). Най-високата, централна сграда се извисява на височина от 47 метра.

По време на голямо земетресение през XVI век „Прамбанан" се разрушава, а руините му били разпръснати из района. Той обаче привлича вниманието на международната общност и през 1918 година започва неговата реконструкция от холандски учени, като тя е завършена в сегашния си вид през 1953 година.

Тъй като голяма част от оригиналната каменна зидария била открадната през вековете, това възпрепятства пълното възстановяване на храма. Въпреки това величествената постройка привлича много посетители и туристи от цял свят. Ако имате път към Индонезия, задължително го посетете!

Вижте още снимки на храма в нашата галерия!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари