IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 10 на аварийните ситуации при пътуване

30 юни 2012 15 00

Кои са най-мрачните и опасни сценарии, когато сте зад граница?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От опустошителни земетресения и цунамита, през отвличания от пирати – мародери, до внезапен арест без причина. Това са различни, мрачни сценарии, които притесняват туристите, които тръгват на почивка или по работа към някоя по-екзотична, но пък и рискова дестинация.

Естествено няма как да се предпазите от непредвидено природно бедствие, но пък ето и няколко примера за топ 10 на евентуалните спешни ситуации, които могат да възникнат по време на път и как да ги избегнете. Все пак помнете едно - по-голямата предпазливост и разумното, адекватно поведение, никога няма да са ви излишни.

На първо място винаги си купувайте пътническа застраховка. Това е умен начин да си помогнете финансово, ако възникне някакъв авариен проблем или инцидент, който би могъл да бъде поет от застрахователите.

Разбира се, посочените пречки не трябва да ви спират да планирате вашата почивка, просто го правете с повишено внимание и добра подготовка.

Арест зад граница
Сигурно сте попадали на предаването „Арестувани в чужбина" по National Geographic и сте наясно с потенциалните клопки със законите в чужбина. Може неволно да се превърнете в наркотрафикант, муле или да извършите на пръв поглед дребно прегрешение и да идете зад решетките.

Проучете добре преди да заминете местните закони на държавата, където отивате. Бъдете нащрек, ако някой ви предлага безплатни почивки в замяна за пренос на багаж пакет през границата (би било доста глупаво).

Бъдете внимателни в ситуации на насилие при политически протести, стачки, бунтове и т.н. Да не се окажете в центъра на събитията и по погрешка органите на реда да ви задържат.

При подобна ситуация веднага се свържете с българското посолство или консулство (ако има такова).

Дървеници

Тези вредителите са се увеличили с 70% от 2000 година насам. Те носят различни зарази и са разпространени в 50 държави по света. Дървениците могат да се крият навсякъде - от хотели и самолети, през кино салони и магазини. Добре е хубаво да огледате стаята си в хотела още преди да се настаните. Ако на другата сутрин се събудите със странни, големи ухапвания по тялото, трябва да поискате да ви преместят в друга стая или направо си потърсете друг хотел.

Смърт на член на семейството

Този сценарий е много мрачен, но не и невъзможен. Когато си правите здравна застраховка при пътуване, вижте дали тя покрива и внезапна смърт. Поинтересувайте се и дали хотела, в който отивате, приема внезапна анулация на почивката при непредвидени тежки ситуации и дали възстановява цялата сума или задържа някакъв депозит. Има курорти, където ще ви задържат цялата сума, ако не сте анулирали резервацията поне пет дни предварително.

Снимка: Dreamstime

Спешни здравословни проблеми

Трудно е да разгледаш всички забележителности, ако не спираш да повръщаш. Има различни заболявания и злополуки, които могат да съсипят вашата почивка, затова винаги тръгвайте с пълна аптечка с всички необходими лекарства. Добре е да знаете кръвната си група(да я носите записана на картонче в портмонето си) и да сте наясно от какви алергии страдате.

Този сценарий е още едно доказателство, колко е необходима медицинската застраховка. Запознайте се и с местните телефонни номера за спешна помощ. Ако тръгвате на круиз, имайте предвид, че можете да станете жертва на морската болест и не забравяйте да следвате инструкциите на екипажа.

Природни бедствия

Унищожителните торнадо, земетресение, тропическа или снежна буря и т.н. не могат да бъдат предвидени, но има специфични части на света, където трябва да помислите за тях. За да бъде най-безопасно вашето пътуване недейте да го предприемате по време на рисковано сезони. Ако станете част от подобно бедствие следвайте примера на хотелския персонал за спешни случаи. Използвайте здравия си разум и ако повечето местни жители се евакуират поради някаква заплаха и вие го направете.

Паспортни проблеми

Да го загубиш, да ти го откраднат или да се окаже невалиден – все проблеми, които ще ти създадат сериозни неприятности. Няма нищо лошо да действате като параноик, когато става въпрос да опазите паспорта си по време на пътуване. Най-добре е да го съхранявате в хотелския сейф - така вероятността да го затриете докато обикаляте от забележителност на забележителност, е много по-малка.

Не е зле да имате фотокопие на паспорта или личната си карта и винаги да държите едни 30 евро/долара или стойността им в определената местна валута за спешни случаи.
Добре е да подновите задграничния си паспорт шест месеца преди да изтече неговата валидност. В много страни изискват три до шестмесечна валидност на този важен документ за самоличност.

Ако забележите, че паспортът ви е откраднат веднага трябва да обявите пред съответните власти, за да не се окажете пионка за кражба на самоличност.

Отвличане от пирати

Ако ви предстои плаване в Индийския океан, на круизен кораб или на борда на луксозна яхта, имайте предвид, че само през първите четири месеца на 2012 година е имало 121 пиратски атаки в този район и те изобщо не са отживелица.

Бъдете нащрек особено във водите около Африка и Сейшелските острови, както и в Южнокитайско море, Червено море и някои от южноамериканските крайбрежия, особено това на Венецуела.

Бъдете особено бдителни на разсъмване или привечер, когато много пирати избират да атакуват заради лошата видимост.

Ако станете жертва на подобно престъпление - останете спокойни и се съобразете с исканията на пиратите. Не им предлагайте сами големи суми пари, за да ви пуснат, така може да ги мотивирате да ви отвлекат и да искат още повече пари.

Политически смутове

Ако сте си резервирали луксозно бягство например на Малдивите, но точно в този момент се окаже, че там има политическо въстание, бунт или нещо подобно, ще трябва да спазвате местните ограничения (ако има полицейски час, например).
Най-умно е да следите новините относно държавата, към която ще се отправяте. Ако все пак попаднете в подобна извънредна ситуация, информирайте се за полетите за евакуация на чуждите граждани.

Снимка: Dreamstime

Обир

И в най-цивилизованата страна можете да станете жертва на обир. Затова, преди да потеглите на път, си запишете всички номера на кредитните си карти (включително срок на годност, кодове на защита и ПИН) и международните номера за работа с клиенти. Бижута, пари и документи се съхраняват в сейфа на хотела. Имайте предвид, че претъпканите от туристи дестинации, са особено опасни. Дръжте здраво чантата си и не ползвайте раници.

Ако случайно станете жертва на обир обадете се на близките ви да ви пратят по пощата или чрез Western Union пари.

Стачки

Има държави, в които стачките са ежедневие, но въпреки това могат да объркат плановете ви за приятна почивка. Например, стачка на градския транспорт в голям мегаполис си е проблем. Ако пътувате с кола, би било доста неприятно, ако стачкуващите направят своя протест и обсадят тази граница, през която трябва да преминете.

Проверете в местните новинарски репортажи още преди да тръгнете дали е обявена някаква предстояща стачка.

Ако общественият транспорт е в стачка, по-добре се доверете на краката си, отколкото на съмнителни водачи на моторни превозни средства, които се възползват от ситуацията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари