IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градът на 1001 църкви

28 юни 2012 09 40

Много църкви, но никакви жители

Снимка: Image Credit Flickr User antonioperezrio

Снимка: Image Credit Flickr User antonioperezrio

Той носи женско име, но в него няма нищо женствено или нежно. Град Ани е наричан още „Градът на 1001 църкви" или „Градът на 40-те порти", ала не и „дом" през последните три века. Намира се на територията на днешна Източна Турция, окръг Карс, в непосредствена близост с границата с Армения.

В момента градът е изоставен и опустошен...изпълнен е с духове и е пълен с останките на разрушителната си история.

Преди векове Ани е имал население над 200 000 жители (предимно арменци). Бил е космополитен град, който е имал статут на културен и търговски център, съперничейки си в Константинопол, Кайро и Багдад.

До сегашното си положение той достига, благодарение на войните за власт и територия. Изначално той е бил на арменска територия. След завземането му от селджукските турци, градът е унищожен, по-голямата част от населението е избито или взето в плен и повече не е населван.

Градът получава името си от арменския крепост-град и езически религиозен център Ани-Камак, разположен в Даранаги, Велика/Горна Армения. Ани е известна и като Кнамк, но историците нямат убедителна версия за произхода и значението на това друго име.

През вековете той е като разменна играчка между арменци, турци, монголци и грузинци. През 1579 г. градът става част от границите на Османската империя. До средата на 17 век на територията на Ани съществува малка крепост, която постепенно запада и в 18 век вече е обезлюдена.

Обезлюдяването на града е тенденциозно, защото той е зона на конфликт между Османската империя и държавните образование на територията на Персия.

Как изглежда в момента този богат и развит на времето си град, вижте в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

mihala ( преди 11 години )
Бих допълнила,че Ана е името на майката на Дева Мария.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
anikolarova ( преди 11 години )
Gradat e bil i stolica na Armeniq, mislq 4e nqkade kam 9-ti vek. Edin ot nai-krasivite obrazci na armenskoto arhitekturno maistorstvo. Nqkade bqh sre6tala kompiutarni vazstanovki na Ani, neveroqtna krasota.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар