IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Град само за жени в Саудитска Арабия

23 август 2012 08 40

Все повече жени в арабското кралство настояват, ако не за свобода и равни права, то поне за възможността да работят

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Достъпът на мъже ще бъде забранен в нов град, който се планира да бъде обособен в Саудитска Арабия. Това се прави в отговор на все повече увеличаващите се аспирации на саудитските жени срещу законите на Шериата - съвкупност от правови, морални и религиозни норми на исляма, които обхващат всички страни на живота на ортодоксалните мюсюлмани и са заложени в Корана и Суната.

Градът ще осигурява работна среда за жените, без да нарушава предписанията на Шериата. Индустриалната камара на Саудитска Арабия се надява, че появата на този град ще спомогне за популяризиране на правата на жените из цялата страна, както и ще им даде шанс да преследват своите работни цели. В него ще се отворят близо 5000 работни места за жени.

Според Daily Mail изграждането на града ще започне следващата година, а общината на източния град Ел Хутуф в момента събира пари за проекта. Очакванията са, че ще успее да събере над 133 милиона долара за каузата. Смята се, че това начинание ще е само първото от много такива и че се замисля основаването на още няколко подобни града в кралството.

 

Заместник-главният директор на Саудитската индустриална и поземлена камара (Модон) Селех Ал-Рашийд споделя: „В момента работим върху проекта на втори индустриален град за жени... Имаме планове да създадем няколко града, в които мъже да не се допускат, в различни части на страната."

Според Шериата на кралство Саудитска Арабия, основните задължения на жените трябва да са в семейството и дома и им се забранява да работят. Ала въпреки архаичния закон, все повече и повече жени се вливат в служебните класи на страната – вече почти 15% от работещите хора в Саудитска Арабия са жени.

Правителството също предприема стъпки за либерализирането на женския труд и права. Крал Абдула наскоро обяви, че на жените ще се позволи да гласуват по време на месните избори през 2015 г. Друг от признаците, че нещата в консервативната държава се променят е фактът, че тази година видяхме първите жени спортисти в отбора на Саудитска Арабия, изпратени да участват на Олимпийските игри в Лондон.

Кралство Саудитска Арабия е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-голямата част от него, и същевременно е трета по големина арабска страна в света. Тя има най-големият запас и е най-големият износител на петрол в света. Нефтът съставлява над 90% от износа и почти 75% от държавните приходи, което би трябвало да улесни създаването на социална държава.

Въпреки това, правозащитни организации като Амнести интернешънъл и Хюман Райтс Уоч нееднократно са изразявали загриженост за състоянието на човешките и най-вече женските права в страната. В нея коранът е единственият източник на правото и целият културен, социален, политически живот се базира на догмите на ислямската религия.

Освен гореизброените рестрикции, на жените не им е позволено и да шофират или пътешестват без да са придружени от мъж, така че повечето са превозвани от съпрузите си или масово се наемат шофьори. Също така посещението на заведения, ресторанти и прочие се случва в отделни зали – зала 'singles' (забранено за жени) и зала 'families' – за семейства.

Забранени са още музиката на публични места, киното, много често и наргилето, и разбира се, алкохолът и свинското месо. Това превръща моловете в основното забавление в съвременна Саудитска Арабия. Това и пътуването към Бахрейн/Дубай, където повечето ограничения ги няма – жените шофират, има кино, алкохол и прочие.

КоментариКоментари

=== ( преди 11 години )
добре би било тук да се създадат градове само за " роми" - и то с доста работни места...и с доста бодлива тел за оградата им!...ама...да са задължителни!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар