IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-енигматичната църква в Норвегия

21 ноември 2012 09 00

Храмът 'Боргунд" е на близо 900 години!

Снимка: erasmushit.blogspot.com

Снимка: erasmushit.blogspot.com

Ако смятате да ходите в Норвегия, без значение къде точно отивате, опитайте се да посетите една от най-забележителните църкви в тази скандинавска държава, а именно Borgund Stavkirke, която се намира в едноименния район.

Посветете се на една историческа разходка през историята на страната във времето, когато викингите все още преобладаващо са вярвали в скандинавските богове. За тях знаем, че са били безстрашни грубияни с вкус към приключенията. Оказва се, че са били и изкусни дърворезбари, които са украсявали корабите със сложни гравюри, подобни на тези във въпросния храм.

Църквата е построена от тъмно дърво и е богато украсена с дърворезба, а покривът и стените ѝ приличат на гигантски дракон. Причините за това са, че въпреки че викингите се съгласяват да приемат Християнството и да строят църкви за поклонение пред Исус Христос, те все пак продължавали да вярват в езическите зли демони.

Ето защо, на този храм са направили дърворезби, изобразяващи дракон, който да отблъсква лошите духове, сякаш Бог и ангелите не могат сами да се справят.

Счита се, че църквата е сторена около 1181 година, а планировката ѝ е правоъгълна като на базиликите. Като нея са съществували около 1000 църкви, но повечето са разрушени. В момента има само 28 подобни, но Borgund Stavkirke е най-добре запазеният храм от вида си.

Този, наистина невероятен храм е посветен на Св. Андрей и е почти непроменен и до днес. Той е по-богато украсен отвън, а интериорът му е по-опростен и семпъл. Природата в тази местност също е много красива и разходката до тук си заслужава!

Вижте богато украсената църква, строена от викингите в нашата галерия!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Кап Йот- продължение ( преди 11 години )
Подобни църкви са строени по-често от дърво,но нерядко и от камък,а внимателното вглеждане в детайлите показва почти навсякъде присъствието на древно- Български мотиви. Самото й име Боргунд насочва към същото: то означава Боргич (Болгът) и Болгич (Болгът),а посвещаването й на Св. Андрей е особено знаково,понеже именно той е един от най- популярните светци в днешна Русия и Украйна (бивши земи на Българската империя!),а Алцековите Българи са заявили категорично пред папските представители в Италия,че прадедите им са били покръстени лично от Св. апостол Андрей,ще рече през I-ви век!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
В тази църква няма нищо енигматично-тя просто е издигната по модела на Българските ариански църкви,строени в периода I-XIвек. Тяхното строителство е окончателно прекратено едва от "византийците",след окончателното налагане на православната църковна система в земите на част от Българската империя през XI век. Строителството на подобни църкви обаче продължило още 1-2 века след това в други бивши земи на Българската империя,включително и в Скандинавия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар