IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са „най-умните“ градове

5 април 2013 14 40

Претендентите за титлата „най-умен“ град вече са на лице.

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Организацията Форум на интелигентните общности /Intelligent Community Forum/ публикува късия списък на най-умните градове, пише в. "Дейли мейл".

В него са включени 7 претенденти, които ще се борят за титлата "най-умен град на планетата", като Канада и Тайван са с по две номинации. Критериите, по които те бяха избрани, са нивото на технологични иновации, качеството на университетското образование и как знанията се отразяват на просперитета на населението.

В седмицата на "градовете-умници" бяха включени Кълъмбъс /САЩ/, Оулу /Финландия/, Стратфорд /Канада/, Тайчжун /Тайван/, Талин /Естония/, Таоюан /Тайван/ и Торонто /Канада/.

По думите на председателя на Форума на интелигентните общности Робърт Бел организацията е инспектирала 400 града от целия свят. "В късия списък включихме тези, които най-много се уповават на новите технологии и иновациите, на интернет икономиката, способна да даде устойчиво развитие и просперитет на гражданите.

Това не са задължително големи градове или седалища на технологични паркове. Кандидатите за титлата "Интелигентна общност на годината" са както от развиващи се, така и от индустриални държави", поясни Бел.

Миналогодишният приз на Форума за най-интелигентен град на планетата бе присъден на калифорнийския Ривърсайд. Там жителите се оказаха много образовани и с отлични възможности за допълнително обучение. /БТА/

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари