IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състезание за Еверест

28 май 2013 06 40

Тълпи от туристи плащат до 50 хиляди долара за да покорят най-високия връх в света

Снимка: coolfwdclipplus.blogspot.com

Снимка: coolfwdclipplus.blogspot.com

По-интересен е бумът в този тип туризъм, който се развива около емблематичната планина. Само преди няколко десетилетия, покоряването на Еверест беше възможно само за една шепа верни и опитни планинари, обучени на най-високо ниво, а днес Еверест е все по-достъпна цел и за новаците с добра физическа подготовка.

Почти всеки може да опита това трудно предизвикателство, но все пак имайте предвид, че миналата година през май месец са загинали четирима души в опит да достигнат високия 8848 метра връх.

Все по-популярни стават и кадрите, на които се вижда дълга и виеща се опашка от алпинисти, които бързат нагоре по склоновете. Опашката от катерачи минава през „Lhotse Face" (на около 6,500 метра), насочва се към „Camp IV", а последната им спирка е на върха.

Стотици алпинисти се събират в непалското село Лукла (на около 2800 метра), което предлага горещи душове, достъп до интернет и прясна храна. От там те тръгват за Базовия лагер, който е на височина 5300 метра. Този вид туризъм е процъфтяваща индустрия, която стимулира икономиката на Непал, особено по време на сезона за катерене - от края на март до първата седмица на юни.

Всеки, който има пари, които би дал за подобно преживяване, може да го направи като подпише договор с един от многото туроператори, които уреждат трекинг пътувания. Едно от най-тежките бедствия, възникнали в планината, беше по време на сезона през 1996 г., когато 16 души загинаха в опит да покорят Еверест.

Вижте снимки на опашките от мераклии, желаещи да покорят Еверест в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари