IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крепостта-звезда на Холандия

21 юни 2013 06 40

Бойно укрепление, което предизвиква възхищението ни почти 500 години по-късно

Снимка: Michael Layefsky

Снимка: Michael Layefsky

През 15-ти век, по време на ерата на барута, когато оръдието е започнало да доминира на бойното поле, стилът на укрепленията в Европа е еволюирал. Започнали да строят укрепления с формата на звезда, на триъгълник и т.н.

За да се противодейства на оръдейните гюлета, отбранителните стени са станали по-ниски и по-дебели, а пред тях са се правели ровове. Новото модерно укрепление бързо става толкова популярно в света, че дизайнът му се възприема дори от далечни страни като Индия и Япония.

Крепостта Буртанж (Bourtange) е чудесен архитектурен пример. Тя се намира в североизточната част на Холандия, в непосредствена близост до границата ѝ с Германия.

Укрепленията ѝ са били построени през 1593 г по указ на принц Вилем I Орански, който е искал да контролира единствения път през блатата между Германия и град Гронинген, контролиран от испанците по време на 80-годишната война.

Крепостта е проектирана като звезда с мрежа от канали и езера, които са използвани като ровове. В същността ѝ има централен площад с улици. През въпросната война испанските сили са обсаждали крепостта на няколко пъти, но атаките им са завършвали с неуспех.

В крайна сметка, през 1851 година крепостта се превръща в едно село. Днес там живеят около 250 жители. Над 100 години по-късно, през 1960 г., местните власти решават да възстановят стария външен вид на този архитектурен паметник и той е превърнат в исторически музей.

Ако имате път към Холандия, заслужава си да се разходите в по-северните ѝ части, за да видите тази уникална и красива крепост, а сега можете да ѝ хвърлите поглед в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари