IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На шведска маса с хиляди макаци

23 октомври 2013 06 30

Тайландците в град Лопбури почитат маймуните със специален фестивал

Снимка: festivals-holidays.com

Снимка: festivals-holidays.com

Тайланд е страна, която може да се похвали с изключително луксозни курорти и красиви места за отдих. Това, което я прави интересна обаче, са традициите, свързани с културата и религията на населението. И ако искате да се докоснете до нейната история и културен ексцентризъм, трябва да посетите държавата през ноември.

На 25 ноември в град Лопбури, който се намира на 140 км северно от Банкок, ще се проведе Бюфетният фестивал на маймуните (Monkey Buffet Festival ). Различните страни почитат различни животни, а макаците са издигнати в култ в тази част на Тайланд. Причината е, че древна легенда в санскритския епос Рамаяна, смятан за свещена книга за индийците, се разказва как героична маймуна с човешки черти на име Хануман, помага за спасяването на булка от демон с 10 глави. После тази митична фигура основава Лопбури и се смята, че жителите на града са преки кръвни потомци на героя.

В действителност тайландският град е основан преди 1000 години от крал Калаварнадиш, дошъл от Северозападна Индия (днес там се намира Пакистан). Той е един от най-старите градове в страната и откакто съществува, е населяван не само от хора, а и от хиляди макаци.

Породата макак е широко разпространена в Югоизточна Азия. Тези маймуни имат доста дълги опашки (40-65 см) и сравнително малки крака и ръце. Средна на ръст животинката е дълга между 38 и 55 см и тежи между 5 и 9 кг.

Макаците се разхождат свободно между местното население и привличат хиляди туристи. Маймуните не се страхуват да взимат храна от чинията на хората или да дърпат малки мобилни устройства, портфейли, бижута и други предмети от ръцете им.

Животните се хранят основно с раци, плодове и растения, но когато имат публика не отказват нищо, до което могат да се докопат. Тяхната „диета“ постоянно се модифицира и към нея се добавят дори малки птици, техните яйца и т. н.

Въпреки че бозайниците може да са досадни и да крадат разни неща, местните са им благодарни, защото са направили много за туризма в района. През 1989 година тайландски бизнесмен-хотелиер решава да спонсорира създаването на фестивал, който да напълни тумбаците на малките макаци. Сега този фестивал се е превърнал в огромна туристическа атракция. Тази година за него ще бъдат осигурени 4000 кг храна, достатъчни за 3000 броя маймуни, населяващи града.

Шведската маса за макаците се опъва около древния кхмерски храм Пра Пранг Сам Йот, където се поставят специални плата с плодове, салати, ориз, ядки, сладки и тайландски специалитети. Маймуните се събират около площада и смело се нахвърлят върху храната. Някои плодове дори се сервират в кубчета лед, които маймуните ближат до втръсване. Гледката е особено атрактивна за хората, заредили се с фотоапарати.

Храната се поставя на дълги маси с червени покривки, а макаците забравят за всякакво благоприличие и започват да се тъпчат с каквото им попадне за радост на туристите.

Вижте кадри от този маймунски пир в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари