IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания е „най-щастливата страна“ в света

28 октомври 2013 07 30

Скандинавската държава застава на първо място, защото се грижи за своите граждани и има екологично мислене

Снимка: Flickr

Снимка: Flickr

3. В Дания равенството между половете е приоритет. Страната редовно се нарежда сред първите 10 държави в годишния доклад на Световния икономически форум, който измерва равноправието между половете. Въпреки че нито една страна в света не може да се похвали с пълна равнопоставеност в това отношение, то Дания и други скандинавски страни са много близо до нея.

До голяма степен това се дължи на многото ръководни позиции, които заемат датчанките. Важно е да се отбележи още, че скандинавските страни бяха едни от първите, които предоставиха възможността на жените да гласуват (Швеция през 1919 година, Норвегия през 1913 година, Исландия и Дания през 1915 година, Финландия през 1906 година). В Дания има въведени и доброволни квоти за политическите партии, което осигурява по-голям достъп на жените в политиката. Страната може да се похвали и с първата жена премиер – Хеле Торнинг -Шмид.

4. В Дания колоезденето е на почит. В най-населения и най-големия град в страната, Копенхаген, велосипедите съставляват 50% от превозните средства, с които хората пътуват до училище и работа. Това е добре не само за фигурата на датчаните, но и за околната среда, тъй като има значително намаляване на въглеродните емисии. Карането на колело се отразява добре на финансите на хората, предпазва въздуха от замърсяване, предотвратява инциденти, намалява задръстванията, шума и износването на инфраструктурата.

5. В Дания хората се чувстват отговорни един към друг. Датчаните имат истинско чувство на колективна отговорност и принадлежност. Гражданският дълг в съчетание с икономическата сигурност води до по-голям процент на доброволчество. Повече от 40% от всички датчани полагат доброволен труд в културни и спортни асоциации, неправителствени организации, обществени организации, политически организации и други.

След като научихте с какво Дания е по-добра от другите страни, време е да направите и една виртуална разходка в най-щастливата страна в света. За целта посетете нашата галерия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари