IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мачу Пикчу от различни перспективи

22 ноември 2013 07 40

Величествено място, което впечатлява със своя дух и история

Снимка: Flickr

Снимка: Flickr

Мачу Пикчу е най-разпознаваемият символ на инките – висок планински изглед, древни сгради, пленяващи духа. Едва ли има човек, който не е чувал за тази световноизвестна забележителност. Малко хора обаче са имали възможността да се запознаят с фините детайли на перуанското чудо – макар именно те да изграждат цялостния впечатляващ вид на Мачу Пикчу.

Може би стените са най-забележителното нещо на това място. Те са известни като „сухи камъни“, които нямат нужда от вещество, което да ги скрепява един към друг. Целостта на структурата идва изцяло от силите на натиск и начина, по който камъните са били наредени. Това подреждане е изкуство само по себе си.

Всеки камък е изсечен и избран за конкретно място, което предполага, че процесът на строеж е отнел дълго време. И все пак стените изглеждат като нови – състоянието им със сигурност опровергава тяхната почти 600-годишна възраст. На какво се дължи тази цялост на постройките? Въпреки че археолозите са преустроили много от тях, каменните сгради на Мачу Пикчу са били обитавани само около век.


Твърди се, че инките напуснали мястото заради испанското завоевание. Все още обаче не е намерен документ, който да доказва, че испанците някога са посетили Мачу Пикчу. Въпреки това убежището е изоставено през 1572 година. Някои смятат, че едрата шарка е опустошила местното население и мястото вече било напуснато при появата на испанците. Все още обаче истината (каквато и да е тя) не може да бъде доказана със сигурност.

Мачу Пикчу бил построен за Сапа Инка (Великият Инка) Пачакути. Мястото функционирало като имот, един вид убежище за владетеля. Всъщност съществуват много теории, свързани с това невероятно множество от сгради. Но да се върнем на самата постройка.

Чудесните тераси, които заобикалят Мачу Пикчу имат много важна функция. В тях растат растения, които намаляват ерозията и риска от свлачища – което донякъде обяснява запазения вид на мястото толкова време. Все пак терасите имали и друга цел – да затрудняват достъпа на външни хора до цитаделата (вътрешното укрепление).

След като разбрахте подробности за строежа на сградата, влезте в галерията и разгледайте Мачу Пикчу от различен ъгъл.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари