IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандският мост, който завладя всички велосипедисти и пешеходци

9 януари 2014 07 30

Тук няма опасност да ви блъсне някоя кола

Снимка: Chris Keulen/National Geographic

Снимка: Chris Keulen/National Geographic

Ако сте ревностни колоездачи, то градчето Айндховен (в провинция Северен Брабант – Холандия) ще се превърне в любимата ви дестинация. Той е петият по големина град в страната и в него има доста атрактивни места за туристите.

Това, което обаче прави Айндховен необикновен, е неговият кръгъл мост за велосипедисти и пешеходци.

Диаметърът на моста е 72 метра и в центъра на кръга има 70-метров пилон. Той се свързва с останалата част от съоръжението с кабели. Мостът носи името Hovenring и отдалече наподобява летяща чиния. Мистичната му конструкция става още по-загадъчна вечер, тъй като той започва да свети с безбройните си вградени лампи над и под кръговия обръч.

Холандците са едни от най-големите фенове на велосипедите и често обичат да се придвижват с тях. Управата на града не е искала да строи подлези за велосипедисти и кръговият мост се оказва най-доброто решение в тази насока. Изграждането му обаче не е толкова лесно.

Мостът е открит през декември 2011 г. По-малко от година след това обаче, се налага за кратко да бъде затворени обезопасен, защото кабелите вибрират прекалено силно и се оказват опасни за преминаващите през него. Необходимите мерки са взети и през юни 2012 г. съоръжението вече официално работи.

Вижте негови снимки в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари