IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гмурците не пропускат лагуната Вила Франка до Кампо

6 февруари 2014 09 40

Мястото е идеално не само за запалените по спорта, а и за тези, търсещи уникално и чисто място за плажуване

Снимка: amusingplanet.com

Снимка: amusingplanet.com

Стените на кратера са обраснали с ендемична растителност като образуват почти перфектна кръгла форма – естествено езеро, което е свързано с океана чрез тесен канал. Този отвор се нарича Boquete и е разположен северно от бреговете на Сао Мигел. Каналът дава възможност за циркулация на водата между океана и лагуната, като поради тесния си размер спира нахлуването на вълни в кратера, позволявайки на морските животни и растителност да виреят необезпокоявано.

Островчето е било използвано за различни цели през годините – било е отправна точка за китоловците, както и военен форт. Там дори е имало лозе! През 1983 г. земята е придобита от регионалното правителство и същата година е класифицирана като природен резерват, за да се запазят животинските и растителни видове в нея.

Веднъж годишно островчето е отворено за посетители – в активния сезон между юни и септември. Тогава се пускат специални лодки, които водят посетителите от града Вила Франка до Кампо до кратера. Кристално чистите води на лагуната и прекрасният плаж са отлични за слънчеви бани, плуване, гмуркане и гмуркане с шнорхел.

Вижте снимки на това приказно природно място в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари