IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старецът от Стор

5 март 2014 14 00

Един от символите на Шотландия се извисява самотен върху остров Скай

Снимка: Flickr

Снимка: Flickr

Макар Европа да не е известна със своята екзотична красота, природата е дала много и на нашия континент. Ако сте гледали филма на Ридли Скот „Прометей“, сигурно са ви направили впечатление първите сцени от филма. Те са заснети около един от символите на Шотландия – 50-метровата скала Старецът от Стор.

Голямата скала е разположена в северната част на остров Скай. Природното образувание е възникнало в резултат на мощни свлачища. Интересен факт е, че в продължение на векове Старецът от Стор е служил като ориентир в корабоплаването. В това няма нищо невероятно, имайки предвид, че скалата може да бъде видяна от километри и е лесно разпознаваема.

Всъщност Старецът от Стор е една от най-разпознаваемите и сниманите забележителности на Острова. Легендата разказва, че скалата получава своето име, защото нейните очертания и стърчащ връх наподобявали лицето на старец. Думата Стор (Storr) пък има скандинавски произход и се смята, че означава „велик мъж“.

Тази на пръв поглед невъзможна за изкачване скала, бе покорена за пръв път през 1955 година от английския алпинист Дон Уиланс. Това е подвиг, който е бил повтарян едва няколко пъти. Надвисналите части в основата на Стареца от Стор са като магнит за катерачите от цял свят.

Влезте в нашата галерия и разгледайте един от символите на Шотландия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )