IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пясък с необичайни форми пълни японските брегове

28 март 2014 11 20

Под пръстите ви са обвивките на милиони звездички

Снимка: wikipedia

Снимка: wikipedia

Често когато сме на плажа, ровим в пясъка и с интерес оглеждаме всички частици, от които е съставен. Знаем какво е песъчинка, но има един плаж, който ще ви изненада в тази посока.

Името му е Hoshizuna no Hama и се намира на остров Iriomote в префектура Окинава, Япония.

Това местенце е необикновено, защото пясъкът му е съставен от малки едноклетъчни организми, наречени Baclogypsina sphaerulata, които са във формата на звездички. Те дават името на плажа, което в буквален превод означава „плаж със звезден пясък“.

Всъщност песъчинките в него представляват екзоскелети на мънички едноклетъчни организми, които живеят сред морската трева. Формата на тези миниатюрни организми е на звезда, която сякаш има малки ръчички, помагащи ѝ да се придвижва в средата, в която вирее.

Външната обвивка на едноклетъчните е изработена от калциев карбонат и след като умрат, те оставят своя екзоскелет във формата на звезда във водите, които ги изхвърлят на брега.

Най-доброто време да се намерят тези същества, или по-скоро техните скелети, е след тайфун, когато бушуващият океан ги обира от дъното си и ги изсипва на сушата.

Звездичките са в огромни количества на остров Iriomote, но могат да бъдат намерени и по други японски плажове, ако човек се взира внимателно.

Според местните хора песъчинките са звезди, родени в океана от Окинава, които са убити от гигантска змия и пясъкът е образуван от техните малки скелети.

Вижте невероятните малки звездички в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )