IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Мадагаскар

7 август 2014 09 33

Островът определено има с какво да ви впечатли

Снимка: Frontier official

Снимка: Frontier official

Мадагаскар е островна държава в западната част на Индийския океан, намираща се край бреговете на Африка.

Държавата Мадагаскар обхваща главния остров, носещ същото име, както и няколко по-малки островчета.

Това място е толкова екзотично и магическо, че трудно може да се сравни, с която и да е друга част на света. Неслучайно Мадагаскар е наричан осмия континент, именно заради своята уникалност.

За да опознаете по-добре този невероятен остров, ето и някои интересни факти за него:

1. Преди милиони години Мадагаскар е бил част от големия древен континент Гондвана. Преди повече от 60 милиона години той се отделя и се превръща в първия остров в света.

2. През 16-ти век Мадагаскар е открит от португалския златотърсач Диего Диас. След завръщането му в Европа към острова се отправят холандски, британски и френски търговци.

3. Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света след Гренландия, Нова Гвинея и Борнео.

4. Хората наричат Мадагаскар „червения остров“, заради цвета на почвата там.

5. По-голяма част от населението на Мадагаскар все още почита древните традиционни религиозни вярвания. На острова живеят християни и мюсюлмани.

6. Мадагаскар не е богата държава. Икономиката е зависима от селското стопанство (отглеждане на едър добитък и ориз). Едни от най-сериозните проблеми на острова са липсата на храна, недостатъчното образование и здравеопазване.

7. Туристическата индустрия се смята за един от най-развиващите се сектори на икономиката в Мадагаскар. На острова има много модерни курорти.

8. В Мадагаскар се намира защитеният от ЮНЕСКО исторически паметник Royal Hill of Ambohimanga. Той включва царски град, некропол и други свещени места.

9. Мадагаскар е най-големият производител и износител на ванилия.

10. В Мадагаскар не се срещат характерните животни за Африка като лъвове, жирафи, зебри или хипопотами. Островът обаче е дом на повече от 12 000 вида животни и растения, от колкото 10 000 са уникални! Стотици видове от тези животни са застрашени от изчезване, тъй като 90% от естествената им среда е разрушена.


11. На територията на Мадагаскар има около 60 вида лемури и 60 вида хамелеони (почти половината от всички хамелеони планета).

12. Националната валута на острова е Malagasy Ariary. Тя не може да бъде изнасяна извън Мадагаскар.

13. Мъртвото езеро е едно от чудесата на Мадагаскар. Както се подразбира от името му, в него няма нищо живо – нито риба, нито растения. Местните хора разказват зловещи легенди, свързани с това място.

14. Малките зебу крави са свещени животни в Мадагаскар.

15. Антананариво е столицата на острова с население около два милиона души. Този град е и бизнес центърът на страната. В Антананариво има много магазини (включително и на известни международни марки).

16. В Мадагаскар има много национални паркове и природни резервати.

17. Плажната почивка в Мадагаскар е просто незабравима. На острова ви очакват кристално чисти води, широки пясъчни плажове и невероятни коралови рифове. Малките острови Nosy Mangabe и Sainte Marie също са страхотни.

18. Nosy Iran е курорт, разположен на два острова, свързани с лента от бял пясък. По-голямата част от острова се нарича Nosy Be Iran, а по-малката - Nosy Kely Iran. Пясъчната лента, която свързва двата острова се вижда само по време на отлив. Основната атракция там са морските костенурки.

19. Националната кухня на Мадагаскар е много пикантна. Основната съставка в традиционните ястия е оризът. Предпочитани са още зеленчуците. По бреговете се предлагат и много морски дарове. Плодовете пък са достъпни по всяко време от годината.

Ако вече сте много заинтригувани от остров Мадагаскар, влезте в нашата галерия и разгледайте какво предлага той в снимки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

вайс ( преди 7 години )
много ми харесва. Мечта недостижима.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )