IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-отдалечената планинска хижа в Норвегия

15 октомври 2014 12 48

Самотното убежище за туристи

Снимка: Kebony

Снимка: Kebony

През август тази година Норвегия добави поредната хижа в своята национална мрежа от места, в които могат да отседнат планинските ентусиасти.

Хижата се нарича Rabothytta и е най-отдалечената в цялата страна. Убежището за туристи е заобиколено от суровите скали на планината Okstindan и се разполага в сянката на най-високия връх в северна Норвегия – Oksskolten.

Изолацията на хижата е истинско предизвикателство за строителните екипи и посетителите, които се радват на приветлива архитектура, дизайн и функционалност. Конструкцията на Rabothytta е замислена от норвежките архитекти Jarmund/Vigsnæs), чиято идея е мястото да има по-компактна структура – без никакви стърчащи елементи.

Хижата е добре защитена от атмосферните влияния и е като един истински малък оазис насред планинската пустош. В дизайна на убежището за планинари се залага най-вече на дървото и стъклото. Благодарение на стъклената фасада, човек има усещане за контакт с природата, дори когато е на закрито.

Заради своята отдалеченост и многото километри до най-близкия път, Rabothytta не разполага с никаква инфраструктура. Това принудило строителите да използват материали, които са близки до природата и които могат да се доставят по-лесно. Някои от тях били транспортирани дори с хеликоптер. В построяването на хижата се включили и много местни доброволци.

А сега влезте в нашата галерия и разгледайте най-отдалечената хижа в Норвегия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари