IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биби Ка Макбара – другият Тадж Махал

14 ноември 2014 10 37

Лошото копие на най-известната индийска забележителност

Снимка: flickr.com

Снимка: flickr.com

Едно от нещата, които привличат туристи от целия свят към Индия, несъмнено е величественият паметник Тадж Махал.

На територията на азиатската държава обаче има негово копие, което не може да се похвали със същия успех. Това е Биби Ка Макбара, който се ситуира в Аурангабад в щата Махаращра (югозападна Индия).

Вторият Тадж Махал е построен от принц Азам Сах между 1651 и 1661 година в памет на неговата майка.

Всъщност Азам Сах е внук на императора Шах Джахан, който построява истинския Тадж Махал в памет на съпругата си Мумтаз Махал. Азам искал да издигне паметник, който да съперничи на оригиналния, но това така и не се случило.

Неуспехът на Биби Ка Макбара се дължи най-вече на факта, че внукът не разполагал с достатъчно средства, както дядо си Шах Джахан, както и че в строителството на втория Тадж Махал нямало квалифицирана работна ръка. Независимо от по-скромния вид на втория паметник, той се отличава със сложен дизайн, мотиви и красива градина.

Според сведенията построяването на Биби Ка Макбара струвало 700 000 рупии, докато за издигането на Тадж Махал били похарчени 32 милиона рупии.

Влезте в нашата галерия и разгледайте бледото копие на най-известната забележителност в Индия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари