IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-дългият прав път в света

30 ноември 2014 06 30

Дълга и самотна магистрала в Австралия

Снимка: panoramio.com

Снимка: panoramio.com

Представете си път, дълъг хиляди километри и без нито един завой. Път, намиращ се в огромна безлична равнина, където единственото, което виждате, са повтарящи се пейзажи.

Няколкостотин километра пък ви делят от най-близкия град или бензиностанция. Това е да се движите по Eyre Highway – пътят, който свързва Западна и Южна Австралия.

Той минава през пустата равнина Нъларбър. Заради липсата на езера или хълмове, които да пречат, магистралата е абсолютно права и с дължина 1675 километра – от Port Augusta в източната част от Norseman в западната. Eyre Highway включва и участък, който е обявен за най-дългия прав път в света с дължина 145,6 километра.

Магистралата може да се опише като един безкраен и самотен път. Докато на изток все още се срещат някои градове като Кимба, например, то на запад всичко е почти лишено от живот.

Приблизително на 200-300 километра разстояние се намират местата, откъдето човек може да се снабди с основни услуги като гориво, храна, напитки, настаняване и ремонти. Лошата новина е, че те невинаги са отворени 24 часа в денонощието.

Първият европеец, който описва равнината, е английският изследовател Едуард Еър. Той започва пътуването си през юни 1841 година и прекарва в равнината цяла година. Едуард се сблъсква с много трудности, неслучайно описва Нъларбър като „отвратителна аномалия, петно върху лицето на природата, място, където все едно си попаднал в лоши сънища“.

Изграждането на Eyre Highway започва през 1941 година – точно 100 години след огромното постижение на Едуард Еър и е завършена шест месеца по-късно.

Влезте в нашата галерия и си направете едно виртуално пътуване из равнината Нъларбър по най-дългия прав път в света.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
ta kak se stroi magistrala nad 1000km,samo za 6 mesetsa?A nie za 70god,ne mojem da postroim okolovrastnoto...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар