IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чивита ди Баньореджо – рушащият се град на хълма

4 декември 2014 08 45

Той е основан преди около 2500 години

Снимка: flickr.com

Снимка: flickr.com

Чивита ди Баньореджо е малко италианско градче с необичайна локация. То е разположено върху върха на висок хълм, докато в подножието на хълма се намира огромен каньон.

Сама по себе си Чивита ди Баньореджо е невероятна забележителност, която обаче е заплашена от унищожение, заради разрушаващи потоци в долината и лошото влияние на дъжда и вятъра.

Малкото градче се радва на богата история, тъй като е създадено преди 2500 години. Всъщност Чивита ди Баньореджо представлява два града.

Чивита се намира върху хълма и до него се стига само през дълга каменна пътека, която започва от края на съседния град – Баньореджо.

Някога Чивита е бил по-голямото селище, докато другият град е бил само негов „спътник“. Днес той има само шест целогодишни жители. Разпадът му започва още през 16-ти век, когато мощно земетресение причинява сериозни щети на пътища и сгради. Това принуждава много местни да напуснат Чивита.

Непрекъснатите сеизмични дейности, които следват в течение на вековете, са причина за дълга поредица от свлачища. В края на 17-ти век епископът и общинската власт били принудени да се преместят в Баньореджо, а през 19-ти век Чивита се превърнала в остров. За щастие, в момента „умиращият“ град се радва на засилен туристически интерес.

Влезте в нашата галерия и разгледайте Чивита ди Баньореджо в Италия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари