IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Южна Африка – част първа

7 декември 2014 10 14

Какво не знаете за най-далечната африканска страна

Снимка: Chris Hills

Снимка: Chris Hills

5. В страната има много места, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Някои от тях са: Парк Сейнт Лусия (от 1999 година насам), Островът Робен (от 1999 година насам), защитените територии в региона Кабо Флорални (от 2004 година насам).

6. В Южна Африка има 11 официални езика, сред които и английският. По тази причина в страната има и 11 официални титли. Въпреки разнообразието от официални езици, повечето хора знаят по около три езика. Английският език е един от най-често срещаните и се говори от повече от половината от населението на страната.

7. Южна Африка е вторият по големина износител на плодове в света.

8. Ако пътувате в тази африканска страна, можете да бъдете спокойни относно чешмяната вода, тъй като Южна Африка застава на трето място по безопасност на чешмяната вода в световен план.

9. В планината Тейбъл растат повече от 1500 различни видове растения. Това е дори повече, отколкото в цяла Великобритания.

10. Южна Африка произвежда две трети от електроенергията в цяла Африка! Тя има и най-евтината енергия в света.

11. Край бреговете на страната са се случили повече от 2000 корабокрушения. Повечето от тях обаче са станали преди поне 500 години.

12. Южна Африка е единствената страна в света, където на една и съща улица са живели трима носители на Нобелова награда! Това е улица Vilakazi в Совето.

13. Първите човешки останки, открити в Южна Африка, са на повече от 160 000 години.

Влезте в нашата галерия и разгледайте само малка част от тази прекрасна африканска страна в снимки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Влади ( преди 9 години )
До Факт: По-близо до истината, но все пак - не! :-) В Cape Town заседава парламентът на ЮАР (макар това понякога да става и в Претория), Johannesburg е финансовият център на държавата, но по дефиниция за столица се счита мястото, където се намира резиденцията на Президента - Претория...Но колкото и да разсъжаваме, ЮАР е наистина прекрасна страна! :-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Факт ( преди 9 години )
Факт номер 1 не е верен в тази статия.Южна Африка има три столици, една от които е Претория..
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар