IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любопитни факти за Кения – част втора

18 януари 2015 07 04

Какво още не знаете за тази красива страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Африка е място, което трябва да се види на всяка цена. Магнетизмът и екзотиката на Черния континент не може да се сравни с нищо друго в този свят. А една от най-подходящите дестинации в Африка е Кения. Прекрасна държава със силно развит туризъм, страхотна природа и атмосфера.

В първата част с любопитни факти за Кения вече ви разказахме някои интересни неща за тази африканска държава, а сега е време и за втората „порция“ любопитни факти. Ето ги и тях:

15. На 3-ти септември 2008 година в Кения вали сняг. Местното население било много щастливо, тъй като за пръв път виждало сняг.

16. Източноафриканска рифтова долина минава през Кения.

17. Красивите пейзажи на африканската страна вдъхновили Ърнест Хемингуей да създаде произведения като „Зелените хълмове на Африка“ и „Снеговете на Килиманджаро“. Датският писател Карен Бликсен, британката Елспет Хъксли и Джордж Адамс са толкова популярни, именно благодарение на Кения.

18. Всяка година около 250 000 зебри, 500 000 газели и 1,5 милиона антилопи гну мигрират по пътя от Серенгети до Мара. Те изминават разстояние от над 1500 километра! По време на миграцията хищници дебнат за тях – по земята лъвове и хиени, във водата крокодили и от въздуха – лешояди.

19. През 1959 година в Кения е намерен най-високият жираф в света – 6,1 метра. Обикновено нормалният ръст на жирафите е около 5,5 метра.

20. В Кения има хотел, в който може да закусите в компанията на жираф. Хотелът се нарича The Giraffe Manor. Мик Джагър е отсядал там.

21. Кенийската кухня е много разнообразна. Само там можете да опитате месо от крокодил, яхния от слон, филе от антилопа или биволско месо. Гарнитурите варират между царевица, боб или ориз. Предлагат се и доста познати на европейците храни – пържоли, салати, плодове, зеленчуци, супи. По бреговете на Кения може да опитате различни морски дарове.

22. В Кения има много интересна сватбена церемония. Краката и ръцете на булката се боядисват с къна в причудливи форми. С тези форми младоженката живее цялата следваща година, като знак за нейния нов статут. Младоженецът от своя страна трябва да носи женски дрехи един месец след сватбата, за да разбере по-добре своята съпруга.

23. В Кения хората мислят, че хомосексуалността е нещо неморално и публичната проява на тази сексуална ориентация може да бъде наказана със затвор.

24. Кения е една от най-развитите африкански страни, но не е напълно безопасна. Бъдете внимателни, когато я посещавате. Дори в столицата Найроби има много случаи на джебчийство. Не носете големи суми пари със себе си, както и ценни вещи. През нощта е по-добре да останете в хотела. В никакъв случай не се разхождайте сами късно вечер или през нощта – това важи особено за жените.

А сега влезте в нашата галерия и разгледайте красиви пейзажи от Кения.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари