IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Бахамите – част първа

21 февруари 2015 08 52

Какво не знаете за далечната екзотична страна

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

5. Синята дупка на Дийн (която е и най-дълбоката в света) се намира на Бахамите и по-точно в Лонг Айлънд. За разлика от синята дупка в Белиз, тази е в непосредствена близост до брега. Човек може да влезе във водата, която му стига до коляното и изведнъж да пропадне на 202 метра дълбочина.

6. Бахамските острови са една от двете страни в Западното полукълбо, която се намира в Тропика на Рака. Другата страна е Мексико.

7. Най-високата точка на Бахамите се намира само на 63 метра над морското равнище. Това е „планината“ Алверния (Alvernia), която всъщност представлява повдигнат коралов риф. Само четири страни в света имат по-ниско морско равнище, в сравнение с Бахамските острови. Това са: Гамбия, Маршалските острови, Тувалу и Малдивите.

8. През 1964 година Бахамите получават автономия, а през 1969 година те стават независима държава. Едва четири години по-късно обаче независимостта на страната е обявена официално.

9. Насау е столицата на Бахамските острови и е разположена на територията на остров Ню Провидънс. Самият град е много модерен и в него могат да се видят както най-съвременни строителни конструкции, така и сгради от старата колониална архитектура. В началото Насау било малко селце, основано от пирати.

10. Градините на Версай са сред едно от най-популярните места за сватби на острова. Паркът е украсен с бронзови и мраморни статуи, фонтани, живописни езера и водопади. Снежнобяла беседка за сватбени церемонии пък се намира на хълм с пешеходна пътека, водеща до манастира.

Влезте в нашата галерия и разгледайте една малка част от Бахамите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари