IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайнствените езера в пустинята на Бадаин Джаран

13 май 2015 11 52

Опознайте поредното интересно кътче на нашата планета

Снимка: flickr.com

Снимка: flickr.com

Именно езерата дали името на пустинята, което на монголски език означава „тайнствени езера“. Смята се, че загадъчните езера се захранват от подземни извори, чиито източници пък са валежите и снеготопенето в планините, намиращи се на стотици километри.

Въпреки че езерата се захранват с прясна вода, тази в тях не може да се нарече точно такава. До една степен това се дължи на високата скорост на изпаряване, а промяната на цвета се обяснява с наличието на морски водорасли, скариди и минерали. Тайнствените езера осигуряват вода за камили, кози и коне, които пътуват с номадите през пустинята.

Снимка: flickr.com

През последните десетилетия някои от тези езера са се смалили или дори са изчезнали, в резултат на намаляването на подпочвените води. То пък е факт, заради урбанизацията, напояването и увеличението на населението.

Така че, влезте в нашата галерия и разгледайте тайнствените езера в пустинята Бадаин Джаран, преди да са изчезнали напълно!

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари